Endoskopik transsfenoidal üçüncü ventriküle yaklaşım anatomik çalışması(kadavra anatomik çalışması)
Endoscopic transsphenoidal approach to the third ventricle: An anatomical study
- Tez No: 660896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA GÜVERCİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Endoskop, Transsfenoidal, Kafa Tabanı, Üçüncü Ventrikül, Endoscope, Transsphenoidal, Skull base, Third Ventricle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş-Amaç: Çalışmamızın amacı kranyumun merkezinde ve orta hatta bulunan üçüncü ventriküle veya burada bulunan lezyonlara komşu vasküler ve nöral yapılara zarar vermeden endoskopik transsfenoidal cerrahi (ETC) yaklaşımla güvenli ulaşmak ve komşu anatomik yapıları tanımlamaktır. Materyal&Metod: Çalışmamız Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Kadavralamız silikon boya enjekte edilmiş %70 alkoldde bekletilen materyallerdir. Aesculap Full HD endoskop ünitesi ve 0-30 derece rijit düz ve açılı teleskoplar ve profesyonel dijital fotoğraf makinesi(Canon EOS 200D) kullanılarak anatomik yapılar görüntülenmiştir.Bulgular: Spesmenlerde ETC yaklaşımla sella tabanına ulaşıldı. Bu sırada komşu kavernöz sinüs, sfenoid sinüs, internal karotid arterler (IKA), hipofiz bezi gibi kafa tabanındaki nörovasküler yapılar ve bunların aşılması ile derin bir kavite olan üçüncü ventriküle ulaşılarak cerrahi uygulandı. Böylece anatomik yapıların görüntülenmesi ve uygulanan cerrahinin sınırlarının tanımlaması sağlanmıştır. Sonuç: Endoskopik transsfenoidal olarak kafa tabanı yapıları aşılıp üçüncü ventriküle ve lezyonlarına ulaşımda endoskopik yaklaşımın gelişen teknolojik ve cerrahi deneyimlerin gelişimleri ile doğal bir koridor olan nazal kaviteden en derin gibi duran anatomik bölgelere ulaşılması ilerleyen dönemde standart bir uygulama haline gelmesi olası bir durum olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Goal: Endoscopic Transsphenoidal Surgery (ETS) approach is to access and identify anatomical structures safely without damaging the vascular and neural structures adjacent to the third ventricle or lesions located in the center and midline of the cranium. Material&Method: Our study was carried out in Yeditepe University Faculty of Medicine Neurosurgery Laboratory. Our cadavers are materials that are kept in 70% alcohol and injected with silicone dye. Anatomical structures were displayed using the Aesculap Full HD Endoscope Unit and 0-30 degree rigid staight and curved telescopes and a professional digital camera (Canon EOS 200D). Results: In specimens, the sellar floor was reached with the ETS approach. Meanwhile, surgery was performed by overcoming neurovascular structures at the skull base, such as the adjacent cavernous sinus, sphenoid sinus, internal carotid arterie s(ICA), pituitary gland, reaching the third ventricle, which is a deep cavity. In this way, anatomical structures were visualized and the boundaries of the surgery performed were defined. Conclusion: By the endoscopic transsphenoidal approach, reaching the deepest anatomical regions from the nasal cavity, which is a natural corridor, with the advances in technology and surgical experiences in the endoscopic approach, can become a standard practice in the future.