Mali yolsuzluğu tespitinde bağımsız denetçinin sorumluluğu: Yemen'de ki bağımsız denetçiler üzerine bir araştırma
Independent auditor's responsibility in determining financial corruption: A research on independent auditors in Yemen
  1. Tez No: 660993
  2. Yazar: SADDAM SHAIF ABDULRAB ABDULHAMEED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDNAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mali yolsuzluk, bağımsız denetim, denetçi sorumlulukları, Financial corruption, independent audit, auditor responsibilities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yapılan bu araştırmada Yemen'de görev yapan bağımsız denetçilerin mali yolsuzluğun tespit edilmesinde kendilerine düşen sorumluluklar konusundaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim firmalarındaki bağımsız denetçiler (n=120) katılmıştır. Araştırmaya katlan denetçilerin mali yolsuzluğun tespitinde kendilerine düşen görevler hakkındaki sorulerin hazırlanmasında Shifa'Amri (2014) çalışmadan yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analiz sürecinde SPSS 22.0 veri analiz programında frekans analizi ile anket maddelerinin aritmetik ortalamaları test edilmiştir. Araştırmanın sonunda bağımsız denetçilerin“Mali yolsuzluğun tespitinde bağımsız denetçinin sorumluluğu vardır”konusundaki görüşleri incelendiği zaman, mali yolsuzluğun tespitinde bağımsız denetçinin sorumluluğu vardır görüşünü benimsedikleri tespit edilmiştir. Bağımsız denetçilerin“240 nolu uluslararası denetim standartlarına göre hile ve hatayı tespit etme yükümlülüğü vardır”görüşüne katıldıkları belirlenmiştir. Bunun yanında denetçilerin“Bağımsız denetçinin mesleki sorumluluğunun yerine getirilmesinde yeteneğini etkileyen parametreler vardır”görüşü ile“Mali yolsuzluğu üçüncü taraflara bildirme ve gizlilik ilkesine göre hareket etme zorunluluğumuz vardır”görüşlerine büyük oranda katıldıkları tespit edilmiştir. Bu kapsamda bağımsız denetçilerin bağımsız denetim sürecinde sahip oldukları sorumluluklar konusunda yeterli bilince sahip oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research conducted, it is aimed to investigate the opinions of independent auditors who work in Yemen on their responsibilities in determining financial corruption. Independent auditors (n=120) from independent audit firms where are authorized by the Ministry of Industry and Trade participated in the study. The opinions of the auditors who participated in the study about their duties in determining financial corruption were determined using a questionnaire which was developed by Shifa'Amri (2014). In the statistical analysis process of the data obtained in the research, the arithmetic averages of the questionnaire items were tested with frequency analysis in the SPSS 22.0 data analysis program. At the end of the research, when the opinions of the independent auditors on 'The independent auditor has responsibility in the determination of financial corruption' were examined, it was determined that they adopted the view that the independent auditor has responsibility in the determination of financial corruption. It has been determined that the independent auditors agree with the view that“there is an obligation to detect fraud and error according to the international auditing standards no. 240”. In addition, it has been determined that the auditors substantially agree with the views that 'There are parameters that affect the ability of the independent auditor to fulfil his professional responsibility' and 'We have to report financial corruption to third parties and act in accordance with the privacy policy'. Within the scope, it can be said that independent auditors have sufficient awareness of their responsibilities in the independent audit process.