Zonguldak Bülent Ecevit Universitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin epistemolojik inanç özelliklerinde eğitim süresi boyunca oluşan değişikliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of the changes in epistemological beliefs of students of Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine during their education period
- Tez No: 661105
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Epistemoloji, Epistemolojik inanç, Tıp eğitimi, Tıp öğrencileri, Epistemolojik inanç ölçeği, Epistemology, Epistemological belief, Medical education, Medical students, Epistemological beliefs questionnaire
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi öğrencilerinin epistemik inançlarının değerlendirilmesi ve Epistemolojik İnanç Ölçeği skorları ile demografik özellikler ve sınıf geçme notları arasındaki muhtemel bağıntının analiz edilmesidir. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, Tıp Fakültesi'nde eğitim görmekte olan birinci ve altıncı sınıf öğrencileri üzerinde yapılan tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Katılımcılar bir demografik veri formu ve Epistemolojik İnanç Ölçeği'ni doldurmuşlardır. Demografik veri formunda katılımcının yaşı, cinsiyeti, doğum yeri, ailenin gelir düzeyi, anne ve babanın eğitim düzeyleri sorgulanmıştır. Epistemolojik İnanç Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması daha önce yapılmıştır. Veriler istatistiksel analiz paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Birinci sınıfta eğitim gören 217 öğrenciden 95 (%43.8) tanesi, altıncı sınıfta eğitim gören 123 öğrenciden 108 (%87.8) tanesi çalışmaya katılmıştır. Birinci ve altıncı sınıf öğrencileri cinsiyet, sahip oldukları kardeş sayısı, ebeveyn eğitim düzeyi ve ailenin aylık geliri açısından benzerdi. Birinci ve altıncı sınıf öğrencileri arasında ölçek toplam skorları bakımından anlamlı fark yoktu. Ancak birinci sınıf öğrencilerinin altıncı sınıf öğrencilerine göre“bilginin kaynağı”ve“Öğrenme çabası”alt başlıklarında anlamlı oranda daha düşük skor aldıkları görüldü. Birinci ve altıncı sınıf öğrencilerinde ölçek toplam ve alt başlık skorları ile sınıf geçme notu, ebeveyn eğitim durumu ve ailenin gelir durumu arasında bir bağıntı bulunmamıştır. Tartışma: Birinci sınıf öğrencilerinin altıncı sınıf öğrencilerine göre“bilginin kaynağı”ve“Öğrenme çabası”alt başlıklarında daha gelişmiş epistemik inanca sahip oldukları görüldü. Altıncı sınıf öğrencilerindeki bu özelliklerin eğitim, kültür veya başka nedenlerle ortaya çıkıp çıkmadığını bu çalışma düzeni ile açıklayamayız. Bu nedenle epistemik inanca etkili olan farklı türdeki değişkenlerin rolünü değerlendiren analitik çalışmaları yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to evaluate the epistemic beliefs of medical faculty students and to analyze the possible relationship between Epistemological Belief Scale scores and demographic characteristics with pass mark. Method: This is a descriptive cross-sectional study conducted on first and sixth grade students studying at the Faculty of Medicine. Participants answered a demographic data form and Epistemological Belief Scale. In the demographic data form, the participant's age, gender, place of birth, income level of the family, and education levels of the parents were questioned. Turkish validity and reliability study of the Epistemological Belief Scale has been done before. The data were analyzed using a statistical analysis package program. Findings: Percantage 43.8 (n= 95) of the first grade students and %85.8 (n=108) of sixth grade students were participated to the study. First and sixth grade students were similar in terms of gender, number of siblings, parental education level and monthly income of the family. There are no significant difference between two sample groups in terms of total scale scores. However, it was observed that the first grade students have significantly lower scores in the“source of knowledge”and“learning effort”subtitles than the sixth grade students. No correlation was found significantly between the total scale and sub-factors scores with pass mark, parental education level and family income of the first and sixth grade students. Discussion: It was observed that first year students had more higher epistemic beliefs in the subtitles of“source of knowledge”and“learning effort”compared to sixth grade students. İn this results the researchers cannot explain whether education, culture or other reasons in sixth grade students. Therefore, analytical studies are needed to evaluate the role of different types of variables that affect epistemic belief.