İş-aile çatışması ve duygusal bağlılık ilişkisinde algılanan örgütsel adaletin düzenleyici rolü
Perceived organizational justise as mediator between work-family conflict and affective commitment relationship
  1. Tez No: 344320
  2. Yazar: ALP EREN KAYASANDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel adalet, duygusal bağlılık, iş-aile çatışması, perceived organizational justice, organizational affective commitment, work-family conflict
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bireylerin çalışma hayatının ayrılmaz bir parçası olan aile hayatı, iş hayatıyla yakın bir ilişki içerisinde bulunmaktadır. Genellikle işyerinde harcanan vakit, emek ve oluşan davranış kalıpları ve ortaya çıkan sorunlar, aile düzlemine taşmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan çatışma, etkileri yönüyle örgüt tarafından çoğu zaman doğrudan etkilenmeyen duygusal bağlılık ile benzeşmektedir. Bu iki kavram arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar nadir olmakla birlikte bu çalışmada, bu ilişkinin çalışanların adalet algısından nasıl etkilenebileceği de araştırılmıştır. Bu çalışmadan konu ile ilgili Türkçe yazındaki görgül çalışma eksikliğinin giderilmesi beklenmektedir. Araştırma Kayseri İli Organize Sanayi Bölgesi?nde faaliyet gösteren on üç büyük ölçekli işletmenin 175 idari personeli üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre iş-aile çatışması ile duygusal bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Benzer şekilde zaman kaynaklı iş-aile çatışması ile duygusal bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Öte yandan, algılanan örgütsel adaletin iş-aile çatışması ile duygusal bağlılık ilişkisinde düzenleyici rolü oynadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar yanında teori ve uygulama açısından bazı kısıtlar ve gelecekteki araştırmaları yönlendirme bakımından öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family life, which is an integral life of individuals? business life is in a close relationship with working life. Generally, time and labor spent in the workplace, patterns of behavior and the emerging problems overflow into the family plane. Therefore, the resulting conflict is similar to the emotional commitment whose effects are often not directly affected by the aspect of the organization. Although the research between these two cases are rare, this study has analyzed how the relationship is influenced by the emloyees? perception of justice. This study has been expected to remedy the lack of emprical studies related with Turkish literature within the frame of this subject. The sampling of this study consists of employees in Kayseri Industrial Zone, total of 175 administrative personnels. According to the findings of the study, a positive correlation has been found between work-family conflict and affective commitment. Similarly, a positive correlation has been observed between time-based work-family conflict and affective commitment. On the other hand, it has been concluded that perceived organizational justice plays a regulatory role in the relationship between work-family conflict and affective commitment. In addition to the results, some limitations of these findings for theory and practice, and recommendations for future research directions have been presented