Esnek kümelerin ve esnek matrislerin parçalanışları
Decomposition of soft sets and soft matrices
  1. Tez No: 661417
  2. Yazar: RÜVEYDA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek kümeler, Ters esnek kümeler, Ters esnek matrisler, Ters esnek matris işlemleri, Çoklu ters esnek karar verme, Soft Sets, Inverse soft sets, Inverse soft matrices, Inverse soft matrices production, Multicriteria inverse soft set decision making
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bu çalışmayla ilgili literatür ve temel bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde esnek matrislerde parçalanış işleminin sağladığı özellikler kapsamlı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, ters esnek küme ve önceden tanımlı olan ters esnek matris işlemleri kapsamlı olarak incelenerek yeni tanımlamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde, ilk olarak karar verme problemini esnek matris ve ters esnek matris işlemleri kullanılarak çözümlenmiş ve sonuçlar üzerinden bir karşılaştırma yapılmıştır. Karar verme uygulaması sonucunda seçim değeri tanımı verilmiştir. Bu tanımlar yardımıyla ters esnek matrisler üzerine temellenmiş bir ters esnek karar sistemi oluşturulmuştur. Son olarak bu kavramlar kullanılarak çoklu ters esnek matris karar verme uygulaması verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four chapters. In the first part, literature and basic information about this study are presented. In the second chapter, the properties provided by the decomposition process in soft matrices are examined in detail. In the third chapter, new definitions have been made by comprehensively examining the inverse soft set and previously defined inverse soft matrix operations. In the fourth chapter, firstly, the decision-making problem is solved by using soft matrix and inverse soft matrix operations and a comparison is made on the results. As a result of the decision making application, the definition of selection value is given. With the help of these definitions, an inverse soft decision system based on inverse soft matrices has been formed. Finally, using these concepts, multiple inverse soft matrix decision making application is given.