Açıklanamayan infertilite olgularında ilk IVF-et siklusundaki gebelik sonucunu etkileyen prognostik faktörlerin ve eşik değerlerinin araştırılması
Açiklanamayan i̇nferti̇li̇te olgularinda i̇lk iIVF-et si̇klusundaki̇ gebeli̇k sonucunu etki̇leyen prognosti̇k faktörleri̇n ve eşi̇k değerleri̇ni̇n araştirilmasi
- Tez No: 661710
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA DİLBAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, İn Vitro Fertilizasyon, Gebelik, Unexplained Infertility, In Vitro Fertilization, Pregnancy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Açıklanamayan infertilite, normal semen analizi ve ovulatuvar fonksiyon ile normal uterin kavite ve tubal geçisin varlığında konulan ekartasyon tanısıdır. Açıklanamayan infertilitede, İVF-ET tedavisi en etkin tedavi seçeneğidir. Uygulanan İVF-ET tedavi sikluslarında kadında vücut kitle indeksi (VKİ), yaş, anti-müllerian hormon (AMH), bazal folikül stimüle edici hormon (FSH), antral folikül sayısı (AFC), erkek yaşı, sperm sayısı ve Kruger oranları incelenerek klinik gebelik açısından iyi prognozu gösterebilecek herhangi bir eşik değerinin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmamızda açıklanamayan infertilite nedeniyle İVF-ET tedavisi uygulanan kadınların gebelik sonuçları ve bu sonuçları etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2007-Aralık 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Tedavi Kliniği'nde açıklanamayan infertilite tanısı ile İVF-ET tedavisi yapılmış 789 kadın hasta dahil edildi. Retrospektif olarak, histerosalpingografi (HSG)'lerinde patoloji saptanmayan, siklusun 3. günü hormon değerleri normal, ovulasyonu mevcut (siklus 21. gün progesteron >3 ng/mL), DSÖ kriterlerine göre eş spermiogram parametrelerinde herhangi bir anormallik olmayan ve ovulasyon indüksiyonu ve inseminasyon uygulamaları ile gebelik elde edilememiş, ilk İVF-ET siklusu olan hastalar tarandı. Hastaların demografik verileri, siklus sonuçları, folikül gelişimleri, gebelik sonuçları ve klinik gebelik için belirleyici faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 789 hastanın 156'sında (%19,8) klinik gebelik elde edildi. Olguların yaş ortalaması 31,2±4,9, infertilite süresi ise 65±46 ay idi. Vücut kitle indeksi ortalaması 26,1±4,6 kg/m2 idi. İVF-ET tedavisi sonrası gebelik meydana gelen ve gelmeyen hastaların yaş, infertilite süresi VKİ'leri arasında anlamlı fark yoktu. Klinik gebelik oluşan hastalarda bazal FSH düzeyi anlamlı olarak daha düşük (p0,05). İVF-ET tedavisi sonucunda klinik gebeliğin oluştuğu ve klinik gebeliğin oluşmadığı her iki grup arasında erkek yaşı, sperm sayısı, sperm motilitesi, toplam progresif sperm sayısı ve sperm morfolojisi açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Sonuç olarak açıklanamayan infertilite olgularında İVF-ET tedavisi başarılı bir tedavi seçeneği olarak uygulanmaktadır. Klinik gebeliği öngörmede bazal FSH ve AMH değerleri önemli etkenlerdir. Serum AMH düzeyi 3,34 ng/mL ve daha yüksek olan olgularda klinik gebelik görülme oranı 1,245 katına; bazal serum FSH düzeyi 7,26 IU/L ve daha düşük olan olgularda ise klinik gebelik görülme oranı 1,077 katına çıkmaktadır. AMH ve FSH ile ilgili bulunan cut-off değerler literatürde yayınlanmış verilere benzer şekildedir fakat klinik gebelik oranlarına yansıması mevcut bulgular ışığında çok güçlü değildir, bu nedenle siklus öncesi danışmanlıkta kullanımı yönlendirici olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PROGNOSTIC FACTORS AND THRESHOLD VALUES AFFECTING PREGNANCY RESULTS IN THE FIRST IVF-ET CYCLES OF UNEXPLAINED INFERTILITY CASES Introduction and Purpose: Unexplained infertility is diagnosed when semen analysis and ovulatory functions are in normal range in the presence of a normal uterine cavity and tubal passage and can be considered as a diagnosis of exclusion. IVF-ET treatment is the most effective treatment option for patients with unexplained infertility. Body mass index (BMI), age, anti-mullerian hormone (AMH), basal follicle-stimulating hormone (FSH), antral follicle count (AFC), male age, sperm count, and Kruger rates were examined in the studied IVF-ET cycles to see whether there is any threshold value that can show good prognosis for pregnancy. Our study aimed to investigate the pregnancy outcomes of women who received IVF-ET treatment for unexplained infertility and the factors affecting these results. Materıals and Methods: In this study, 789 female patients diagnosed with unexplained infertility and treated with IVF-ET at Health Sciences University Ankara Etlik Zübeyde Hanım Women's Diseases Training and Research Hospital Reproductive Treatment Clinic between January 2007 and December 2019 were investigated. Patients undergoing their first IVF-ET cycles after failed attempts of ovulation induction and insemination who had normal hysterosalpingography (HSG) , normal hormone values on the 3rd day of the cycle, positive ovulation tests (cycle 21st-day progesterone> 3 ng/mL), no abnormality in co-spermiogram parameters according to WHO criteria were screened. The patients' demographic data, cycle results, follicle development, gestational outcomes and determinant factors for clinical pregnancy were evaluated. Results: Clinical pregnancy was achieved in 156 (19,8%) of 789 patients included in the study. The patients' mean age was 31,2 ± 4,9, and the duration of infertility was 65 ± 46 months. The mean body mass index was 26,1 ± 4,6 kg/m2. There was no significant difference between the age and duration of infertility BMI of the patients in whom pregnancy was succeeded after IVF-ET treatment and those who were not. Basal FSH level was significantly lower (p 0,05). There were no statistically significant differences in male age, sperm count, sperm motility, total progressive sperm count, sperm morphology among the groups where clinical pregnancy was succeeded and was not. Conclusıon: As a result, IVF-ET treatment is a successful treatment option in unexplained infertility cases. Basal FSH and AMH values are essential factors in predicting clinical pregnancy. In patients with a serum AMH level of 3,34 ng/mL and higher, the clinical pregnancy incidence rate increased to 1,245 times whereas in cases with a basal serum FSH level of 7,26 IU/L and lower, the rate of clinical pregnancy increased by 1,077 times. The cut-off values found for AMH and FSH are similar to the data published in the literature. Still, their reflection on clinical pregnancy rates is not very strong in the light of current findings, so its use in pre-cycle counseling will not be directive.