Geriatrik hastalarda spinal anestezi öncesi ultrasonografi ile vertebral anatominin incelenmesinin işleme katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of the contribution of examination of vertebral anatomy by ultrasonography before spinal anesthesia in geriatric
  1. Tez No: 661790
  2. Yazar: ARDA IŞIKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SACİT GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, Geriatrik Hastalar, Ultrasonografi, Spinal Anesthesia, Geriatric Patients, Ultrasonography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, yaşlı popülasyonda fizyolojik ve patolojik nedenlerden dolayı teknik olarak zorlaşan spinal anestezi uygulamasına, işlem öncesi ultrason yardımı ile vertebral anatomiyi inceleyerek spinal iğne giriş yerinin belirlenmesinin spinal anesteziye katkılarını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya, ASA fiziksel sınıflaması I-III olan, 65 yaş üstü 61 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak anatomik işaretler yardımlı grup (AİYG) ve ultrason yardımlı grup (UYG) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. AİYG için klasik anatomik işaret noktaları yardımı ile spinal anestezi uygulaması gerçekleştirilirken UYG için ise vertebral kolonun USG aracılığıyla transvers görüntülenmesi yardımı ile spinal anestezi uygulaması gerçekleştirildi. Her iki grup için işaretleme süreleri, spinal anestezi uygulama süreleri, toplam süre, deneme sayıları, yönlendirme sayıları, kanlı BOS gelişi ve elektriklenme hissi oluşumu kaydedildi. Tek denemede başarılı spinal anestezi uygulaması UYG grubunda daha yüksek oranda gerçekleştirildi ve aynı zamanda deneme ve yönlendirme sayıları da daha düşük bulundu. Spinal anestezi uygulamaları UYG grubunda daha kısa sürede gerçekleşirken işaretleme süresi ve total süre daha uzun olduğu tespit edildi. Kanlı BOS gelişi ve elektriklenme hissi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamasa da deneme ve yönlendirme sayıların artması ile bu komplikasyonların meydana gelme ihtimalinin artabileceği düşünülmüştür. Sonuç olarak geriatrik hastalarda spinal anestezi uygulamaları için işlem öncesi USG ile iğne giriş yeri ve açısı tespit edilmesi tek seferde spinal anestezi uygulamasını gerçekleştirme başarısını artırmakla, spinal anestezi uygulaması için gereken deneme ve yönlendirme sayılarını azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the contribution of determining the spinal needle puncture site to spinal anesthesia by examining the vertebral anatomy with the help of ultrasound before the procedure in spinal anesthesia, which is technically difficult due to physiological and pathological reasons in the elderly population. 61 patients over 65 years of age with ASA physical classification I-III were included in the study. Patients were randomly divided into 2 groups as anatomical signs-assisted group (AAG) and ultrasound-assisted group (UAG). While spinal anesthesia was performed with the help of classical anatomical landmark for the AAG, spinal anesthesia was performed with the help of transverse imaging of the vertebral column by ultrasound for the UAG. Marking times, spinal anesthesia application times, total time, number of attempts, number of referrals, arrival of bloody CSF and the formation of electrification were recorded for both groups. Successful spinal anesthesia in one attempt was performed at a higher rate in the UAG and the number of attempts and referrals were also lower. Spinal anesthesia applications were performed in a shorter time in the UAG, while the marking time and total duration were longer. Although there was no statistically significant difference between the groups in terms of the development of bloody CSF and the feeling of electrification, it was found that the possibility of these complications increased with the increase in the number of trials and referrals. As a result, determining the needle entry and angle with USG before the procedure for spinal anesthesia applications in geriatric patients increases the success of performing spinal anesthesia at one time, and the number of trials and guidance required for spinal anesthesia application is also reduced.