Preeklamptik gebelerde proteinüri ile antenatal ve postnatal maternal uterin ve renal arter doppler parametrelerininkorelasyonu
Maternal uterine and renal arterial doppler parameters with proteinuria in preeclemptic pregnancy
  1. Tez No: 661875
  2. Yazar: MERVE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN DİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Uterin Arter Doppler, Renal Arter Doppler, Proteinüri, Preeclampsia, Uterine Artery Doppler, Renal Artery Doppler, Proteinuria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Preeklamptik gebelerde proteinüri miktarının annenin doğum öncesi ve doğum sonrası renal ve uterin arter doppler parametreleri ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda hastanemizde tanı alıp yönetimi yapılan 30 preeklamptik hasta ve gebelik haftası eşleştirilmiş 30 sağlıklı gebe değerlendirildi. Tüm olgularda idrarda protein miktarını ölçmek için 24 saatlik idrar toplandı. Antenatal maternal uterin arter ve renal arter dopler analizleri yapıldı. Doğum sonrası yedinci günde olgular kontrole çağrılarak uterin ve renal arter doplerleri tekrar çalışıldı. Maternal uterin ve renal arter PI,RI değerleri ile proteinüri ilişkisi sperman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Preeklampsi grubunda sağ uterin arter PI,RI değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Renal arter PI,RI değerleri her iki grupta benzer idi. Sağ uterin arter doppler parametreleri ile proteinüri miktarı arasında anlamlı korelasyon saptanırken, renal arter doppler parametreleri ile proteinüri miktarı arasında ilişki gösterilemedi. Sonuç: Maternal uterin arter dopler parametreleri ile proteinüri miktarı arasında anlamlı korelasyon mevcuttur. Renal arter dopler parametreleri ile proteinüri arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmada daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the relationship between the amount of proteinuria and the renal and uterine artery Doppler parameters of the mother before and after delivery in preeclamptic pregnant women. Material and Methods: In our study, 30 preeclamptic patients diagnosed and managed in our hospital and 30 healthy pregnant women with matched gestational weeks were evaluated. In all cases, 24-hour urine was collected to measure the amount of protein in the urine. Antenatal maternal uterine artery and renal artery doppler analyzes were performed. On the seventh postnatal day, the cases were called for control and the uterine and renal artery dopplers were reworked. The relationship between maternal uterine and renal artery PI, RI values and proteinuria was evaluated by sperman correlation analysis. Results: Right uterine artery PI and RI values were found significantly higher in the preeclampsia group compared to the control group. Renal artery PI and RI values were similar in both groups. While a significant correlation was found between right uterine artery Doppler parameters and the amount of proteinuria, no correlation was found between renal artery Doppler parameters and the amount of proteinuria. Conclusion: There is a significant correlation between maternal uterine artery doppler parameters and the amount of proteinuria. Studies with larger series are needed to reveal the relationship between renal artery doppler parameters and proteinuria.