Oyuncaklarda kurşun ve kadmiyum tayini
Determination of lead and cadmium in toys
  1. Tez No: 66193
  2. Yazar: YAKUP ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHİM KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plastic, toy, Lead, Cadmium
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi OYUNCAKLARDA KURŞUN VE KADMİYUM TAYİNİ Yakup ASLAN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı I99m- Sayfa : 52 Bu çalışma Şanlıurfa iline yurt dışından ithal yoluyla getirilen çeşitli renk ve tipte plastik oyuncaklar ile gıda maddelerinin saklanmasında taşınmasında ve yenilmesinde kullanılan bazı plastik materyaller üzerinde gerçekleştirildi. Numunelerden İSO'nun kullandığı metodla elde edilen materyallerden Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektrometresi ile kurşun ve kadmiyum tayinleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar İSO'nun müsaade ettiği limitler ile karşılaştırıldı. Sonuç olarak Şanlıurfa iline ithal olarak getirilen çalıştığımız oyuncaklardan tümü % 6. l'i kurşun yönünden, %4.5'i kadmiyum yönünden İSO'nun müsaade ettiği sınırlan aşmaktadır. Yumuşak plastiklerin % 5.8'inde kurşun İSO sınırlarını aşarken kadmiyum İSO standartlar içerisinde kalmıştır. Sert plastiklerde ise bu oran kurşun ve kadmiyum için aynıdır (%6.9) Renklerine göre incelendiğinde karışık renkli ve gri renkli plastiklerin kurşun ortalamaları ISO sınırlarını aşarken kadmiyum sınır içerisinde kalmıştır. Neticede sert ve gri renkli plastik oyuncaklar çalışmamıza göre kurşun miktarı yönünden riskli gruba girmektedir. Bu sonuçlar ışığında çocukları toksik metallerden korumak için oyuncakların standartlara uygun olup olmadığının titizlikle kontrol edilmesi, standarları aşan oyuncakların tesbit edilerek imha edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Anahtar Kelimeler : Plastik, Oyuncak, Kurşun, Kadmiyum.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATİON OF LEAD AND CADMİUM İN TOYS Yakup ASIAN Harran University hist Hue of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 199"- Page: 52 This study was carried out on same plastic materials used for the storage, transportation and consumption of plastic toys and foodstuffsof various color and types imported from abroad.The samples obtained from the materials by the methods ISO were tested to determine lead and cadmium content by means of Electrothermal Atomic Absorption Spectrometer. The results were compared with the limits tolerated by the ISO. As a result of the study, it has been found that toys imported to Şanlıurfa violate the limits of Pb and Cd set by the ISO as 6.1 % and 4.5 % respecuely. Pb exceeded the ISO limits in 5.8 % of soft plastics while Cd stayed within the ISO standards. However, this proportion is the same with Pb and Cd in hard plastics(6. 1%). When examined in terms of color mix and grey colored plastics excxeeded the ISO limits for Pb but stayed in the limits for Cd. As a result of this study, it has been concluded that hard and grey colored plastic toys are in the risk group with respect to Pb amount. In the light of the findings that toys should be carefully controlled and those with the higher limits tolorated by the ISO be identified and wasted in order to protect children from toxic metals.