Erken dönem İslam düşüncesinde siyasetin itikat üzerindeki etkisi
The effect of politics on faith in early Islamic thought
  1. Tez No: 662135
  2. Yazar: ENES KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslâm, İtikat, Siyaset, Mezhep, Hilâfet, Kader, Günah, Halku'l Kur'an
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Modern dönem disiplinlerarası ilişkinin önemi her geçen gün artmaktadır. Söz konusu ilişki çağımızda tarih-kimya, tıp-sosyal psikoloji, edebiyat sosyoloji gibi birbirlerinden uzak alanlarda dahi yoğunluk kazanmaktadır. İslâm düşüncesinde inanç konusunu ele alan Kelȃm ilminin sosyolojinin bir dalı olan siyaset kurumu ile olan ilişkisi erken dönem İslâm düşüncesinin teopolitik yapısının en önemli saiklerindendir. Erken dönem İslâm düşüncesinde cereyan eden itikadi mezheplerin oluşumunda sahabenin o süreçte siyasal kaygılarla giriştiği hilafet mücadelesi, kabilelerin üstünlük mücadelesi, meydanan gelen çatışmalar, iktidarların halka yönelik ırkçı politikaları belirleyici rol oynamıştır. Bu durum siyaset ve itikat ilişkisinin bir doğurgusu olan siyasi-itikadi ekollerin oluşumunda siyasal ve sosyal faktörlerin belirleyiciliğini göstermektedir. Hatta bu ekoller zamanla siyasal görüşler de üretmişlerdir. İnanç alanındaki bu ekoller zaman zaman siyasallaşmış ve siyasal erki temsil eden devletlerle ilişki içerisine girmişlerdir. Bu ilişki itikadi mezhepler açısından resmileştirme ve ötekileştirme süreçlerini kapsayan mihne dönemlerini de doğurmuştur. Bu çalışmada kelam ilminin temel konular üzerinde politik sahanın etkileri irdelenmiş, erken dönem teoloji ve politika ilişkisinin boyutları modern ve klasik kelam kaynakları çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of interdisciplinary relations in modern period social sciences is increasing day by day. In our age, this relationship is intensifying even in distant fields such as history-chemistry, medicine-social psychology, literature and sociology. The relationship of the science of Kalȃm, which deals with the subject of belief in Islamic thought, with the political institution, which is a branch of sociology, is one of the most important motivesof the theopolitical structure of early Islamic thought. The struggle of the caliphate that the Companions embarked on with political concerns played a determining role in the formation of the religious sects that took place in early Islamic thought. This situation shows that political and social factors are decisive in the formation of politico-creed schools, which are a manifestation of the relationship between politics and belief. These schools even produced political views over time. These schools in the field of belief have from time to time become politicized and come into contact with the states representing the political power. This relationship has also spawned mihne periods that include formalization and otherization processes in terms of religious sects. In this study, the effects of the political field on the basic issues of thescience of kalam were examined, the dimensions of the relationship between early theology and politics were evaluated within the framework of modern and classical theological sources. Keyword: Islam, Creed, Politics, Sect, Caliphate, Destiny, Sin, Creation Of The Quran