Kurumsal sürdürülebilirliğin muhasebeye yansıması ve bir uygulama
The reflection of corporate sustainability on accounting and an application
- Tez No: 662251
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sustainability, Corporate Sustainability, Accounting, Environmental Accounting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Artan insan nüfusu ve gelişen teknoloji üretim sürecinde önemli değişiklikler meydana getirmiştir ve bu değişikliklerden en önemlisi artan üretim miktarıdır. Üretimin artmasıyla doğal kaynaklar sınırsızmış gibi kullanılmış ve artan sanayileşmeyle çevre kirliliği engellenemez hale gelmiştir. Özellikle bunlara bağlı doğal dengedeki bozulma ülkeleri korkutmaya ve çeşitli tedbirler almaya itmiştir. Çevre muhasebesi de bu tedbirler ışığında doğmuştur. Sürdürülebilirlik kavramıyla yakından ilişkili olan çevre muhasebesinin önemi doğal kaynakların tükenmeye başlamasıyla artmıştır. Çevreye verilen zararı en aza indirmek ve doğal kaynakları korumak için pek çok işletme sürdürülebilirlik raporu yayınlamakta ve çevresel maliyetleri barındıran çevre muhasebesini uygulamaktadır. Bu çalışmada; doğal kaynakların sürekliliğini sağlamak için kullanılan kurumsal sürdürülebilirlik kavramından söz edilmiş, kurumsal sürdürülebilirliğin modelleri, boyutları, kurumsal sürdürülebilirliğin ölçülmesinde kullanılan endeksler ele alınmış ve raporlara nasıl yansıtıldığı, muhasebe uygulamalarındaki yeri incelenmiştir. Daha sonra çevre muhasebesi hakkında temel bilgiler verilerek yaklaşımları açıklanmış, çevresel maliyetler, bu maliyetlerin muhasebeleştirilmesi, raporlanması ve denetlenmesi incelenmiştir. Son bölümde ise uygulamaya konu olan işletmenin ekonomik faaliyetleri geleneksel maliyet muhasebesi sistemine göre kaydedilmiş, çevresel maliyetleri incelenerek çevre muhasebesine göre kaydı gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing human population and developing technology have brought about significant changes in the production process, and the most important of these changes is the increasing production amount. With the increase in production, natural resources were used as if they were unlimited and environmental pollution became unavoidable with increasing industrialization. In particular, the deterioration in the natural balance due to these causes the countries to scare and take various measures. Environmental accounting was born in the light of these measures. The importance of environmental accounting, which is closely related to the concept of sustainability, has increased with the depletion of natural resources. In order to minimize the damage to the environment and protect natural resources, many businesses publish sustainability reports and maintain environmental accounting, which includes environmental costs. In this study; The concept of corporate sustainability, which is used to ensure the continuity of natural resources, has been mentioned, the models and dimensions of corporate sustainability, the indexes used in measuring corporate sustainability, and how it is reflected in reports and its place in accounting practices have been examined. Then, basic information about environmental accounting was given and their approach was explained, environmental costs, the accounting, reporting and auditing of these costs were examined. In the last part, the economic activities of the enterprise subject to application were recorded according to traditional accounting, the environmental costs were examined and recorded according to environmental accounting and the data obtained were compared.