Abdurrezzak Abdulvahid'in hayatı ve şiirleri
Abdul Razzaq Abdul Wahid his life and poems
  1. Tez No: 662277
  2. Yazar: SIBAL AYOOB NAWABALDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Abdul Razzaq Abdul Wahid, şiir, dramatik, Paradoks, Arabic Language and Literature, Abdul Razzaq Abdul Wahid, Poetry, Drama, Contradiction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Iraklı şair Abdurrezzak Abdulvahid (ö. 2015) 1930'da Bağdat'ta doğmuştur. Kendisini“vatan şairi”olarak tanımlamış ve edebiyat dünyası tarafından ikinci Mütenebbî (ö. 328/939) olarak tanınmıştır. Şiirlerinde vatan sevgisi, dini ve folklorik unsurlara yer veren şair Abdurrezzak Abdulvahid; semboller kullanarak ülkedeki sosyal sorunlara ve çatışmalara dikkat çekmiştir. Abdurrezzak şiirlerinde, Arap-İslam tarihi olaylarını metne estetik ve sanatsal bir dokunuş kazandırma düşüncesi ile kullanmıştır. Şair Abdurrezzak Abdulvahid, şiir hayatına lirik ve romantik şiirler yazan bir şair olarak başlamıştır. Şiirleri; inşa, müzik ve içerik bakımından geleneksel şiir anlayışını ortaya koymuş, savaş ve barış konularını işlemiştir. 'en-Neşîdu'l-Azîm' adlı divanında zafer özlemi ve hayatın zorluklarına karşı duyulan umut özel bir yere sahiptir. Birinci bölümde şair Abdurezzak Abdulvahid'in hayatı, doğuşu, yetiştirilme tarzı, kültürü, eserleri, edebiyat alanına girişi, aldığı uluslararası ödüller, kendisi hakkında yazılan ansiklopediler, şairin şiirsel eserlerinden ve şiirlerinin bir kısmından bahsedilmiştir.Şair Abdurezzak Abdulvahid, Irak'taki tanınmış mandailerden (Sabiilerden) biridir, Şairin kültürel ve şiirsel eğilimlerinin gelişimi, kültürel ve edebi alanlara önem veren bir ailede büyümüş olmasından kaynaklanmaktadır. Şair Abdurezzak Abdulvahid'in modern Arap şiirinin şekillenmesini sağlayan çalışmaları elli yedi eserde yer almıştır. Abdurrezzak Abdulvahid'in yaşadığı sosyal olaylar, şiirinin şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Şiirleri, özelde Irak'ın ve genel olarak Arap dünyasının o dönemde yaşadığı, çeşitli politik, sosyal ve ekonomik düzeylerde yaşanan krizlerin, hayatın tüm yönlerini ve özellikle Şiirini etkileyen gerçeğinin bir yansıması olmuştur. İkinci başlıkta ise Abdurrezzak Abdulvahid'in şiirindeki dramatik yapının analitik çalışmasından bahsedilmiştir. Abdurrezzak Abdulvahid'in şiirindeki dramatik unsurların analizi şu şekildedir: Çatışma, topluluk, çok seslilik, çelişki, yaşam ve edebiyatta çok önemli bir rol oynamaktadır. Sonuç olarak paradoks, farklı kavramlara sahip modern bir terimdir ve birçok formu, şair Abdurrezzak Abdulvahid'in eserlerinde kendisini göstermektedir. Şairin eserlerinin üslup ve estetik özelliklerinden her biri, şairin eserlerinde konu almak için başka ufuklar oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Iraqi poet Abdul Razzaq Abdul Wahid was born in Baghdad in 1930. He was known as the second Mütenebbi, he saw himself as the“poet of the country”. The poet Abdul Razzaq Abdul Wahid, who includes patriotism, religious and folkloric elements in his poems; He drew attention to social problems and conflicts in the country by using symbols. Abdul Razzaq used Arab-Islamic historical events in his poems with the idea of giving an aesthetic and artistic touch to the text. The poet Abdul Razzaq Abdul Wahid started his poetry life as a poet who wrote lyrical romantic poems. His poems; He revealed the traditional understanding of poetry in terms of construction, music and content, and covered the issues of war and peace. The longing for victory and hope for the difficulties of life have a special place in the council named“en-Neşidü'l Azim”. In the first part, the life of the poet Abdul Razzaq Abdul Wahid, his birth, his upbringing, his culture, his works, his entrance to the field of literature, the international awards he received, the encyclopedias written about him, the poet's poetic works and some of his poems are mentioned.The development of the poet's cultural and poetic inclinations is due to the fact that he grew up in a family that gave importance to cultural and literary fields. The works of the poet Abdul Razzaq Abdul Wahid, which helped shape modern Arabic poetry, were included in fifty-seven works.Social events experienced by Abdul Razzaq Abdul Wahid played an important role in shaping his poetry. His poems have been a reflection of the fact that Iraq in particular and the Arab world in general experienced at that time, the crises experienced at various political, social and economic levels, affecting all aspects of life and especially his poetry. In the second title, the analytical study of the dramatic structure in Abdul Razzaq Abdul Wahid's poem is mentioned. The analysis of the dramatic elements in Abdul Razzaq Abdul Wahid's poetry is as follows: Conflict, Community, Polyphony, Contradiction play a very important role in life and literature.As a result, the paradox is a modern term with different concepts, and its many forms are manifested in the works of the poet Abdul Razzaq Abdul Wahid. Each of the stylistic and aesthetic features of the poet's works created other horizons to be the subject of the poet's works.