5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında iç denetim faaliyetinde şeffaflık: Uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri
Transparency in audit activities within the scope of Public Financial Management and Control Law no. 5018: Problems arising in practice and solution proposals
- Tez No: 662303
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Şeffaflık, İç Denetim, New Public Management, Transparency, Internal Audit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
1980'li yıllar ve sonrasında kamu yönetiminde, geleneksel kamu yönetimi anlayışından uzaklaşılarak yerine yeni kamu yönetimi ve yönetişim anlayışı egemen olmaya başlamıştır. Yeni kamu yönetimi ve yönetişim anlayışının ilkelerinden olan şeffaflık bu süreçte önem kazanmıştır. Yönetimin olduğu her yerde yönetimin bir fonksiyonu olan denetim de vardır. Yönetimin fonksiyonlarından olan denetimin sonuçlarının şeffaflık kapsamında kamuoyu ile paylaşılması önemlidir. Bu bağlamda genel olarak denetim, özelde ise iç denetim etkili bir araçtır. Bu çalışmada, iç denetim faaliyetinin, uygulamada yeni kamu yönetimi ve yönetişim anlayışının gerektirdiği ölçüde şeffaf olup olmadığı ve iç denetçilerin, iç denetim faaliyetine ve şeffaflığa ilişkin algılarının ne olduğu sorularına cevap aranmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi izlenmiş, vaka çalışması yöntemi benimsenmiştir. Derinlemesine mülakat tekniğinin kullanıldığı araştırmada, amaçlı örneklem tekniği ile seçilen 50 katılımcı ile görüşülmüştür. Tamamı iç denetçilerden oluşan katılımcılardan 16'sı belediyede, 2'si il özel idaresinde, 25'i üniversitede ve 7'si bakanlık ve genel müdürlükte görevlidir. Yarı yapılandırılmış ve gelişmeci soru tekniği kullanılarak yürütülen araştırmada verileri, katılımcıların iç denetim faaliyeti ve şeffaflığa ilişkin algıları ve iç denetim faaliyetine ilişkin sorunlar oluşturmaktadır. Veriler,“iç denetçilerin, şeffaflığa ilişkin algıları”,“iç denetçilerin, iç denetim faaliyetine ilişkin algıları”,“kurumsal ilişkiler”,“iç denetçinin yönetsel süreçlere katkısı”,“iç denetim faaliyetinin şeffaflığa katkısı”,“sorunlar”ve“öneriler”temaları ekseninde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda niteliği gereği tamamen açık bir şekilde yürütülemeyeceği kabul edilebilen iç denetim faaliyeti, kanunlarla korunan devletin güvenliği ve bazı kişisel bilgiler dışında şeffaf olabilir. Diğer yandan iç denetim faaliyeti sonucu ulaşılan bilgiler güvenilir değilse, bunların şeffaflık kapsamında paylaşılmasının da bir anlamı yoktur. Bu noktada ulaşılan ve paylaşılan bilgilerin güvenilirliğinin sağlanabilmesi için, denetimin de denetime açık olması gerekebilir. Bu araştırmanın sonucunda, 5018 sayılı kanun gereği yapılan iç denetim faaliyetinin uygulamada yeni kamu yönetimi ve yönetişim anlayışının gerektirdiği kadar şeffaf olmadığı ve iç denetçilerin büyük çoğunluğunun yeni kamu yönetimi ve yönetişim anlayışının gerektirdiği şeffaflık ilkesini benimsemedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
1980's and after, a new understanding of public administration and governance started to dominate the public administration instead of the traditional public administration understanding. Transparency, which is one of the principles of the new public management and governance understanding, has gained importance in this process. Wherever there is management, there is also control, which is a function of management. It is important to share the results of the audit, which is one of the functions of the management, with the public within the scope of transparency. In this context, audit in general and internal audit in particular is an effective tool. In this study, internal audit activity, In practice, it is aimed to reveal whether the new understanding of public management and governance is as transparent as required, and how internal auditors' perceptions about internal audit activity and transparency are. In the research, qualitative research method was followed and the case study method was adopted. In the study, in which the indepth interview technique was used, 50 participants selected by purposeful sampling technique were interviewed. 16 of the participants, all of which are internal auditors, are working in the municipality, 2 in the special provincial administration, 25 in the university and 7 in the ministry and general directorate. In the research conducted using semi-structured and progressive question technique, the data creates problems regarding the perceptions of the participants regarding the internal audit activity and transparency and the internal audit activity. Data include“perceptions of internal auditors regarding transparency”,“perceptions of internal auditors about the internal audit activity”,“corporate relations”,“contribution of the internal auditor to managerial processes”,“the contribution of the internal audit activity to transparency”,“problems”and“suggestions”. It has been evaluated on the axis of their themes. In this context, the internal audit activity, which can be accepted as not being carried out completely openly by its nature, should be as transparent except for the security of the state protected by law and some personal information. On the other hand, if the information obtained as a result of internal audit activities is not reliable, there is no point in sharing them within the scope of transparency. At this point, the audit may also need to be open to audit to ensure the reliability of the information that is reached and shared. As a result of this research, the requirement of the Law No. 5018, internal audit activity requires the understanding of new public management and governance is not as transparent as in practice, it is concluded that the majority of the required transparency of governance and new public management and the internal auditors that they do not have an understanding.