The brand equity's role in e-loyalty formation and the effects of customer relations management quality (A research on the basis of consumer perception)
Marka değeri'nin e-sadakat oluşumundaki rolü ve müşteri ilişkileri yönetimi kalitesinin etkileri (Tüketici algısına dayalı bir araştırma)
- Tez No: 662369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka satın alma tüneli, marka değeri, müşteri ilişkileri yönetimi, e-sadakat, ev aletleri, Miele, Brand purchase funnel, brand equity, customer relations management, e-loyalty, home appliances, Miele
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, tanınmış bir marka olan MIELE için marka satın alma hunisi yaklaşımı çerçevesinde marka değeri ve müşteri ilişkileri yönetimi kalitesinin e-sadakat üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Anket katılımcıları markanın bir satış şubesindeki müşterilerden seçilmiştir. Marka değeri, marka kimliği, marka çağrışımı, marka bilinirliği, marka sadakati, marka imajı ve marka kalitesi gibi alt boyutları ile ölçülmüştürr. Yapılandırılmış anketlerle toplanan veriler, korelasyon ve regresyon teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, müşteri ilişkileri yönetimi kalitesinin e-sadakat konusunda bir belirleyiciliği olmadığını göstermiştir. Ancak, marka değerine ait marka kimliği boyutu, e-sadakat üzerinde orta düzeyde olumlu bir belirleyiciliğe sahiptir. Öte yandan algılanan marka kalitesi e-sadakati olumsuz etkilemektedir. Araştırma bulguları ile ilgili olarak, marka yöneticilerine, elektronik pazarında dayanıklı malların yönetiminde marka kimliğine ve algılanan ürün kalitesine özel önem vermeleri tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the effects of brand equity and, customer relations management quality on e-loyalty for a well-known brand MIELE within a brand purchase funnel approach. Survey participants were chosen from customers in a sales branch of the brand. Brand equity is measured by its sub-dimensions such as brand identity, brand association, brand awareness, brand loyalty, brand image and brand quality. Data gathered with structured questionnaires are analyzed by using correlation and regression techniques. Findings showed that customer relations management quality has no determination on e-loyalty. But, brand identity dimension of brand equity had moderate level of positive determination on e-loyalty. On the other side, perceived brand quality had negative effect on e-loyalty. Regarding research findings, brand managers are advised to pay special attention to brand identity and perceived product quality in the management of durable goods in electronic market.