Termal turizm işletmelerinde insan kaynakları uygulamalarının örgütsel bağlılığa etkisi Yalova ili örneği
The effect of human resource practices in thermal tourism businesses on organizational commitment: The case of Yalova
  1. Tez No: 662379
  2. Yazar: ONUR YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Turizm, Health Care Management, Healtcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Uygulamaları, Örgütsel Bağlılık, Sağlık Turizmi, Termal Turizm İşletmeleri, Human Resource Practices, Organizational Commitment, Medical Tourism, Thermal Tourism Businesses
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırmanın amacı ülkemizde gün geçtikçe önemi ve değeri artan sağlık turizmi çeşitlerinden biri olan termal turizm alanında hizmet sunan işletmelerde uygulanan insan kaynakları uygulamalarının örgütsel bağlılığa olan etkisinin ortaya konmasıdır. Araştırmada veri toplama aracı olarak insan kaynakları yönetimi uygulamalarını ölçmek amacı ile Bekmezci ve Gürbüz (2012) tarafından geliştirilen, örgütsel bağlılığı ölçmek amacı ile de Meyer ve Allen (1997) tarafından geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre örgütsel bağlılık ile İKY uygulamalarından eğitim, performans, iletişim ve kariyer alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı, orta düzeyde ve pozitif yönlü ilişki bulunurken, örgütsel bağlılık ile ödül ve ücret alt boyutları arasında düşük düzeyde ve pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca regresyon analizi sonucunda örgütsel bağlılıktaki değişimin % 22,7'sinin İKY uygulamaları tarafından açıklandığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar İKY uygulamalarının örgütsel bağlılığın bir belirleyicisi olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak, termal turizm işletme yönetimlerine şu önerilerde bulunulmuştur; bu işletmeler hizmet sunarken konaklama hizmetinin ötesinde sağlık hizmet sunumuna da önem vermelidir. Bununla birlikte sunulan sağlık hizmetindeki kaliteyi ve müşteri memnuniyetini artırmak için nitelikli sağlık personeli bünyesine katmalı ve bu çalışanların da örgüte karşı bağlılıklarını sağlamak için İKY uygulamalarına önem vermelidirler. Ayrıca uygulanacak adaletli performans değerlendirme, adaletli ücret politikası ve uygulaması, doğru işleyen bir kariyer yönetim sistemi, işgörenlere yönelik yapılacak olan etkili ve verimli eğitim uygulamaları personelde örgütsel bağlılığı artırabilir ve işletmeye rekabet gücü ve avantajı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to demonstrate the effect of human resource practices conducted in businesses operating in the field of thermal tourism, which is a type of medical tourism with continuously increasing importance and value in Turkey, on organizational commitment. For data collection, the study employed the scale developed by Bekmezci and Gürbüz (2012) to measure human resource management (HRM) practices and the scale developed by Meyer and Allen (1997) to measure organizational commitment. The study found statistically significant, moderate, positive relationships between organizational commitment and the HRM sub-dimensions of training, performance, communication, and career and low, positive relationships between organizational commitment and the sub-dimensions of reward and wage. The regression analysis showed that 22.7% of the variation in organizational commitment was explained by HRM practices. According to these results, HRM practices are a determinant of organizational commitment. Based on the study results, the following recommendations are made to thermal tourism business managements: While providing services, they should also give importance to health service delivery by going beyond accommodation service. In addition, they should recruit qualified health personnel in order to increase the quality of healthcare services and customer satisfaction and attach importance to HRM practices in order to ensure the commitment of their personnel to the organization. Furthermore, a fair performance evaluation, a fair wage policy and its implementation, a properly functioning career management system, and effective and efficient training practices for employees can improve the personnel's organizational commitment and provide the business with competitive power and advantage.