Türk ebeveynlerin Suriyeli öğrencilere bakış açısı
Turkish parents' perspective to Syrian students
- Tez No: 662380
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mülteci, Suriyeli Sığınmacı, Ebeveyn, Immigration, Immigrant, Refugee, Syrian Refugee, Parent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada iç savaş nedeniyle ülkemize göç etmiş olan Suriyeli öğrencilerin eğitimdeki genel durumunun, uyum sorunlarının özellikle de Türk ebeveynlerin Suriyeli sığınmacı öğrencilere bakış açısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Sultangazi ilçesinde bulunan 517 adet anne ve babaya anket uygulaması yapılmıştır. Bu amaçla“Demografik Bilgiler Anketi”ve“Suriyeli Öğrencilere Bakış Açısı Anketi”kullanılmıştır. Kullanılmış olan ankette elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilerek sonuç ve öneriler geliştirilmiştir. Araştırmada; sığınmacı çocukların toplumda negatif etki oluşturduğu düşüncesi, sığınmacı çocuklara yardım edilmeli düşüncesi, sığınmacı çocukların sağlık kontrollerinin yetersiz olması, sığınmacı çocuklarla sınıftaki eğitime karşı olma ve Suriyeli çocuklar ile karma eğitime karşı olmama şeklinde, beş ana faktör belirlenmiştir. Bu faktörler cinsiyet, medeni durum, yaş, aylık gelir, eğitim durumu ve çocuk sayısı gibi değişkenlerin dağılımları, betimleyici özellik taşıyan analizler ile incelenmiştir. Bu incelemeye göre; çocuk sayısı fazla olan ailelerde ve gelir düzeyi yüksek ailelerde sığınmacı çocukların toplumda negatif etki oluşturduğu düşüncesinin azaldığı ortaya çıkmıştır. Yine çocuk sayısının artması ile sığınmacı çocuklara yardım edilmeli düşüncesi arasında ters orantı bulunmuştur. Aynı şekilde ebeveynlerin yaş ortalamasının artması ile sığınmacı çocuklara yardım edilmeli düşüncesi arasında da ters orantı mevcuttur. Sığınmacı çocukların sağlık kontrollerinin yetersiz olması faktörü incelendiğinde ise yaşları büyük olan ebeveynler ile daha fazla çocuğa sahip olan ebeveynlerin sağlıkla ilgili düşüncelerinin yeterli olduğu yönünde artışını gözlemlemekteyiz. Ebeveynlerin yaşları, gelir düzeyleri, sahip oldukları çocuk sayıları faktörler üzerinde çeşitli etkilere sahipken, cinsiyet ve medeni durumlarının bu faktörleri etkilemediğini de görmekteyiz. Ayrıca aylık gelir düzeyi ile sığınmacı çocuklarla ilgili düşünceler arasındaki ilişkinin analizi sonucuna; ortalama değerler incelendiğinde aylık geliri 2000-2999 TL arasında olan katılımcıların sığınmacı çocukların toplumda negatif etki oluşturduğu düşüncesini 3000-3999 TL aylık geliri olan katılımcılara göre daha fazla desteklediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to reveal the general situation of Syrian students who migrated to our country due to the civil war in education, adaptation problems, and especially the perspective of Turkish parents towards Syrian refugee students. Within the scope of the study, a questionnaire was applied to 517 parents in Sultangazi district. For this purpose,“Demographic Information Questionnaire”and“Syrian Students Perspective Scale”were used. The data obtained from the questionnaires and scales used were analyzed with the SPSS statistical program and results and suggestions were developed. In the research; Five main factors have been identified as the opinion that refugee children have a negative impact on the society, the idea that refugee children should be helped, the health controls of refugee children are inadequate, opposition to education in the classroom with refugee children and not against coeducation with Syrian children. These factors were analyzed with descriptive analyzes, and distributions of variables such as gender, marital status, age, monthly income, educational status and number of children. According to this review; In families with a high number of children and families with high income, it has been found that the opinion that refugee children have a negative effect on the society has decreased. Again, the inverse proportion between the increase in the number of children and the idea that refugee children should be helped Likewise, there is an inverse proportion between the increase in the average age of parents and the idea that refugee children should be helped. When the factor of the inadequacy of health conventions of refugee children is examined, we observe that parents who are older and parents who have more children have an increase in their health-related opinions. We also see that it does not affect factors. In addition, it was concluded that the relationship between monthly income level and thoughts about refugee children was analyzed; When the average values are examined, it is observed that the participants with a monthly income between 2000-2999 TL support the idea that refugee children create a negative effect on the society more than the participants with a monthly income of 3000-3999 TL.