Cumhuriyet Dönemi (1924-2018) Türkçe öğretim programlarının incelenmesi
Investigating the Turkish teaching programs of Republic Period (1924-2018)
- Tez No: 662465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program geliştirme, Türkçe öğretim programları, hedef, içerik, eğitim durumları, sınama durumları, Curriculum development, Turkish teaching programs, objective, content, educational situations, testing situations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Eğitim kurumlarının ve öğretmenlerin bireylerin ailede edinmeye başladıkları Türkçe eğitiminde çok önemli rolleri oldukları söylenebilir. Türkçe eğitiminin planlı bir şekilde yürütülmesi için öğretim programları, öğretmenlere ve eğitim kurumlarına rehberlik ederler. Eğitim yaklaşımları öğretim programlarını şekillendirmektedir. Öğretim programlarının hedef, içerik, eğitim durumları ve sınama durumları ögeleri de etkileşim içinde oldukları için eğitim yaklaşımlarından etkilenmektedirler. Bu araştırmanın amacı, Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar Türkiye'de uygulanan ilkokul ve ortaokul Türkçe öğretim programlarının gelişim ve değişimlerini belirlemektir. Araştırmada 1924, 1926, 1930, 1936, 1948, 1968, 2009 yıllarına ait ilköğretim birinci kademe Türkçe öğretim programları 1924, 1930, 1931-1932, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1995, 2006 yıllarına ait ilköğretim ikinci kademe Türkçe öğretim programları ve 1981, 2015, 2017, 2018 yıllarına ait birinci ve ikinci kademe Türkçe öğretim programlarını hedef, içerik, eğitim durumları ve sınama durumlarındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olduğu için araştırmada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda, Cumhuriyetin ilanından sonraki ilk program olan 1924 Türkçe öğretim programı ile 2018 Türkçe öğretim programı arasında geçen süre zarfında hedef, içerik, eğitim durumları ve sınama durumları ögelerinde anlamlı farklılıkların, gelişimlerin ve değişimlerin yaşandığı görülmektedir. Bu gelişmeler, ilk olarak 1981 Türkçe öğretim programında ortaya çıksa da 2006 programıyla beraber eğitim anlayışının değişmesiyle birlikte daha büyük gelişmelerin yaşandığı görülmektedir. 1924, 1926, 1930, 1936, 1948, 1968 ilköğretim birinci kademe Türkçe öğretim programları, 1924, 1930, 1931- 1932, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1995 ilköğretim ikinci kademe Türkçe öğretim programları ve 1981 birinci ve ikinci kademe Türkçe öğretim programında kazanım ifadesi yer almaz iken 2006 ve sonrasındaki Türkçe öğretim programlarında kazanımlar öğrenme alanlarına göre verilmiştir. 2006, 2009, 2015, 2017 ve 2018 Türkçe programlarında tematik ve beceri yaklaşımından dolayı daha önceki programlardan farklı olarak konular temalara ayrılmıştır. Türkçe programında eğitim durumlarıyla ilgili bir bölüme ilk kez 1981 programında yer verilmiştir. Yapılandırıcı eğitim anlayışıyla 2006 ve sonrasında genel olarak eğitim durumları da önemsenmiştir. Sınama durumlarıyla ilgili bir bölüme de yine ilk kez 1981 programında rastlanılmıştır. 2006 ve sonrasındaki programlarda geleneksel değerlendirme teknikleri ve tamamlayıcı değerlendirme teknikleri ile ilgili veriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
It could be said that educational institutions and teachers have a very significant role in Turkish language education that individuals start to acquire in the family. The curriculums guide teachers and educational institutions in order to conduct Turkish education in a planned manner. Education approaches give shape to the curriculums. Because the elements of the curriculums' objectives, contents, educational situations and assessments are interacting, they are affected by educational approaches as well. The aim of this study is to reveal developments and changes in the elementary and secondary schools of the Turkish teaching programs whi ch have applied in Turkey, since the proclamation of the Turkish Republic until today. In this study tried to be revealed similarities and differences in the objectives, contents, educational situations and assessments of primary stage Turkish teaching programs of the years 1924, 1926, 1930, 1936, 1948, 1968, 2009; secondary stage Turkish teaching programs of years 1924, 1930, 1931-1932, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1995, 2006; primary and secondary stages Turkish teaching programs of the years 1981, 2015, 2017, 2018. Having been a qualitative study, the document analysis technique was used in the study. At the end of the study, it has been observed significant differences, developments and changes in the considered passing period, between the objectives, contents, educational situations and assessments of the Turkish teaching program of the 1924, which was the first program after the proclamation of republic, and, Turkish teaching program of the 2018. Although these developments were first observed in the Turkish teaching program of the 1981, it is seen that greater developments were experienced with the change of the Turkish teaching program of the 2006. While there is no expression of learning outcomes in the primary stage Turkish teaching programs of the years 1924, 1926, 1930, 1936, 1948, 1968, secondary stage Turkish teaching programs of the years 1924, 1930, 1931-1932, 1938, 1949, 1951, 1962, 1970, 1995; primary and secondary stages Turkish teaching programs of the year 1981objectives are given in terms of learning areas in the Turkish teaching programs of the year 2006 and the programs of following years, Unlike the previous programs, course subjects are divided into themes in the Turkish teaching programs of the years 2006, 2009, 2015, 2017 and 2018 due to the thematic and skill approach. Moreover, for the first time, a section which is related to educational situations was included in the 1981 program. With including the constructivist approach to education, educational situations have been taken into consideration in the 2006 program and the programs of following years as well. And, a section which is related to testing situations was seen first in the 1981 program. There are data related to traditional evaluation techniques and complementary evaluation techniques in the 2006 program and the programs of following years.