Kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanılı hastalarda NT-proBNP düzeyinin tanısal değeri
Diagnostic value of N terminal Pro B type natriuretic peptide levels in patients with chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 662720
- Danışmanlar: UZMAN MELİH BÜYÜKŞİRİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, kor pulmonale, NT-proBNP, COPD, cor pulmonale, NT-proBNP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) kronik solunum yetmezliği ve kor pulmonalenin başlıca sebebidir. Pulmoner hipertansiyon ve kor pulmonale gelişen KOAH hastalarının prognozlarının kötü olması nedeni ile erken ve güvenilir tanı yöntemlerine ihtiyaç vardır. NT-proBNP kardiak volum veya basınç yüklenmesi geliştiğinde büyük ölçüde ventriküllerde sentezlenen ve buradan salınan bir kardiak natriüretik peptidtir. Bu çalışmanın amacı NT-proBNP'nin KOAH hastalarında pulmoner hipertansiyon ve kor pulmonale tanısındaki rolünün incelenmesidir. Çalışmamızda, 30 sağlıklı birey ve 40'ı kor pulmonale gelişmiş olan 80 KOAH tanılı hasta analiz edildi. Plazma NT-proBNP düzeyleri ve ekokardiyografi ile sistolik pulmoner arter basıncı (sPAP) ölçüldü. Arteryal kan gazı ve solunum fonksiyon testi değerleri kaydedildi. Plazma NT-proBNP düzeyleri kor pulmonale ile komplike olan KOAH hastalarında (868,62±1134,63 pg ml) kor pulmonale gelişmemiş KOAH hastaları (58,20±63,69 pg ml) ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti (p:0,000). NT-proBNP düzeyleri ile sPAP (r:0,393), pCO2 (r:0,479) ve pH (r:-0,463) arasında anlamlı korelasyon saptandı. Bulgularımız plazma NT-proBNP düzeylerinin KOAH hastalarında kor pulmonale gelişiminin saptanmasında yararlı bir belirteç olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is the major cause of chronic respiratory insufficiency and cor pulmonale. As the prognosis is worse in COPD patients with pulmonary hypertension and cor pulmonale, there is a need for an early and reliable diagnosis of these conditions. NT-proBNP is a cardiac natriuretic peptide which is produced and released mainly from ventricles when a cardiac volume or pressure overload is present. The aim of this study is to evaluate that NT-proBNP might play a role in detecting of pulmonary hypertension and cor pulmonale in COPD patients. In our study, 30 healthy individuals and 80 patients with COPD, of whom 40 had cor pulmonale were analyzed. Plasma NT-proBNP levels were measured and systolic pulmonary arterial pressure (sPAP) was estimated by echocardiography. Arterial blood gas analysis and spiromety were also recorded. Plasma NT-proBNP levels were significantly elevated in patients with COPD complicated by cor pulmonale (868,62±1134,63 pg ml) compared to patients without cor pulmonale (58,20±63,69 pg ml, p:0,000). NT-proBNP levels correlated with sPAP (r:0,393), partial pressure of carbon dioxide (r:0,479) and pH (r:-0,463). Our results suggest that the plasma NT-proBNP level may be a useful indicator for detecting the presence of cor pulmonale in patients with COPD.