Üniversite öğrencilerinde akıllı telefon kullanım davranışları ve fiziksel sağlık üzerine etkisi
Smartphone usage behavior of universitiy students and its effects on physical health
  1. Tez No: 662723
  2. Yazar: SULTAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK NİHAL ESİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, Akıllı telefon, Fiziksel sağlık, University students, Smartphone, Physical health
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinde akıllı telefon kullanım davranışlarını belirlemek ve fiziksel sağlık üzerine etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı-ilişki arayıcı tipte planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bulunan iki vakıf üniversitesinde okuyan 326 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan“Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“Fiziksel Sağlık Sorunları Anketi”ile“Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği”,“Adolesan Yaşam Biçimi Ölçeği”ve“Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon Testi, Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Ki Kare Testi istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Üniversite öğrencilerinin %71,1'nin 19-22 yaş aralığında, %58'inin kadın olduğu ve %68,4'ünün ailesiyle birlikte yaşadığı bulunmuştur. Öğrencilerin %86,8'inin beş yıldan fazla akıllı telefon kullanırken, %20'sinin günlük 5 saat akıllı telefon kullandığı ve %24'ünün günde kırktan fazla kez akıllı telefonu kontrol ettiği saptanmıştır. Öğrencilerin akıllı telefon kulanım anında ve iki hafta içinde en çok elde uyuşma yaşarken, sinirlilik, yalnızlık, depresyon gibi psikolojik sorunlara ek olarak öğün atlama davranışının akıllı telefon kullanımından iki hafta sonrasında da devam ettiği belirlenmiştir. Fiziksel sağlık sorunları ile akıllı telefon toplam ve günlük kullanım süresi, kontrol etme sıklığı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ile öğrencilerin yaş, cinsiyet, çalışma durumu, sınıf, anne eğitim düzeyi ve kronik hastalık durumu gibi özellikleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Akıllı telefonu günlük, toplam ve tek seferde kullanım süresi, kontrol etme sıklığı, telefonu taşıma yeri ve yatarken telefonu kapatma durumu ile Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği ile Fiziksel Sağlık Sorunları Anketi, Adolesan Yaşam Biçimi Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi arasında zayıf düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive study in order to identify the smartphone usage behaviors in university students and to examine its effect on physical health. 326 students studying at two foundation universities in Istanbulconstituted the sample of the study. The data of the study were collected by using the“Smartphone Addiction Scale”,“Adolescent Lifestyle Profile”and“Pittsburgh Sleep Quality Index”, also“Descriptive Features Form”and“Physical Health Problems Questionnaire”which are created by researcher. Statistical methods of Pearson Correlation Test, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis Test and Chi-Square Test were used in the evaluation of the data. It was found that 71.1 % of university students were in the 19-22 age range, 58% were women and 68.4% were living with their families. It was determined that 86.8% of the students use smartphones for more than five years, 20% of them use smartphones for 5 hours in a day, and 24% of them check their smartphones more than forty times per day. It was observed that students mostly experienced hand numbness during the use of a smartphone, in addition to psychological problems such as nervousness, loneliness, and depression in the first 2 weeks of using the phone, and skipping meals continued after two weeks of smartphone use. A significant relationship was found between physical health problems and the total and daily use of the smartphone, and the frequency of checking. A significant relationship was found between the Smartphone Addiction Scale and student's characteristics such as age, gender, employment status, class, education level of mother and chronic illness. A significant relationship was seen between the daily, single and total use of the smartphone, the frequency of checking, the place of carrying the phone, and the status of turning off the phone while sleeping, and the Smartphone Addiction Scale. A weak correlation was found between the Smartphone Addiction Scale and the Physical Health Problems Questionnaire, the Adolescent Lifestyle Profile and the Pittsburgh Sleep Quality Index.