Flütün 17. yüzyıl ve 20. yüzyıl arası oda müziğinde gelişim süreci
The development process of the flute in chamber music between 17th and 20th century
  1. Tez No: 662929
  2. Yazar: BELENAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN BARUT DİKİCİGİLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Flüt, Oda Müziği, Barok Dönem, Klasik Dönem, Çağdaş Dönem, Flute, Chamber Music, Baroque Period, Classical Period, Contemporary Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
17. yüzyıldan 20. yüzyıla gelene dek flüt oda müziği ekseninde etkili bir gelişim süreci yaşamıştır. Bu çalışmada 17. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası flütün oda müziği ekseninde gelişimi araştırılmış ve gelişimini etkileyen önemli besteciler ve eserleri listelenmiştir. Eserlerdeki stil farklılıkları, müzikal yapıları ve bu eserlerde flüte ne kadar yer verildiği ve ne kadar etkin kullanıldığı ile ilgili araştırma yapılmıştır. Kronolojik sıra baz alınarak dönemler, besteciler ve eserleri incelenerek eserler hakkında bilgiler verilmiştir. Bu çalışma,“Problem, Araştırmanın Önemi, Sınırlılıklar ve Evren Örneklem, Yöntem, Model, Varsayımlar ve Verilerin Toplanması ve Analizi”başlıklarını içermektedir. Çalışmanın birinci bölümünü“Giriş”bölümü oluşturmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü ise, oda müziğinin tanımı ve tarihçesi ile ilgilidir. Buna ek olarak oda müziği ailesi içinde flüt ve flüt müziği incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü flüt ve oda müziğinin gelişimi ile ilgili araştırmaları kapsamaktadır. Bu bölümde kronolojik sıra ile flütün oda müziği ekseninde gelişim süreci takip edilerek, gelişime katkıda bulunan eser ve bestecilere dair bilgiler verilmiştir. Çalışmanın en son bölümü olan dördüncü bölümde ise günümüzde flüt ve oda müziğine ilişkin değerlendirmeler bulunmaktadır. Çeşitli örnekler verilmiş ve flüt müziği ile ilgili yenilikler paylaşılmıştır. Bunlara bağlı olarak bu çalışmada, oda müziği dağarcığı ulaşılabilen kaynaklar ile sınırlı kalarak incelenmiş ve listelenmiştir. Çalışma bu alanda flütçülere kılavuz olması amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
From the 17th century until the 20th century, flute has experienced an effective development process in the axis of chamber music. In this study, the development of the flute in the axis of chamber music between the 17th and 20th centuries was researched and the important composers and their works that influenced its development were listed. The research has been done on the differencrs of their style in their works, their musical structures and the place of flute in these works and how effectively they are used. Information about the works was given by examining the periods, composers and their works based on a chronological order. This study includes the titles“Problem, Importance of Research, Limitations and Universe Sample, Method, Model, Assumptions and Data Collection and Analysis”. The first part of the study is the“Introduction”part. The second part of the study is about the definition and history of chamber music. In addition, flute and flute music has been studied in the chamber music family. The third part of the study covers researches on the development of flute and chamber music. In this section, the development process of the flute in the axis of chamber music was followed in chronological order and information about the works and composers who contributed to the development were given. In the fourth part, which is the last part of the study, there are evaluations about flute and chamber music of today. Various examples are given and innovations related to flute music are shared. Accordingly, in this study, chamber music repertoire has been examined and listed by being limited to the available resources. The study has been prepared as a guide for flutists in this field.