Filistinli şair Yahya Berzak'ın el-Kenâru'l-Lâci' adlı divanında edebi uslup
Stylistic characteristics in the poetry of Yahiya Barzaq
- Tez No: 663192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN ŞIMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Üslup, üslupbilim, dilbilim, vezin, kafiye, terkib
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma“Yahya Berzak'ın Şiirinde Edebî Üslûp”ismiyle El-Kenâru'l-Lâci dîvânı hakkında olup, metnin estetik özelliklerini ve şiirsel hitaplarının içerdiği ilhamları ve delâletleri açığa çıkarmaya amaçlamaktadır. Bu çalışmada,şiirsel metinlerin ve yaklaşımlarının incelenmesinde icra edilen bir yöntemi itibara alarak,üslûpbilimsel yöntemi takip ettik. Araştırma, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü araştırmanın önemini, içeriğini ve konu seçimindeki etkenleri,araştırma yöntemini, önceki çalışmaları,ulaştığımız birtakım sonuçları ve faydalandığımız temel kaynakları içermektedir. Birinci bölümde şairin hayatı ve edebî kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde üslûbun ve üslûpbilimin anlamı ve yöntemleri, üçüncü bölümde üslûpbilim analizinin ölçütleri ve araçları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise şairin dîvânı ses, terkip ve gösterge ölçütleri açısından incelenmiştir. Metindeki üslûp karakteristiğini ve boyutunu ortaya çıkarmak için analiz ve istatistik yöntem kullandık. Sonuç bölümünde araştırmanın özetini verip,ulaştığımız sonuçları ve kaynakları ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
As a matter of fact, this study about the collection of poetry Canary Refugee has the title of Stylistic Characteristics in the Poetry of Yahiya Barzaq. This study aims at revealing the features of beauty in the text, inspirations and connotations involved in his poetic speeches. In this study, I used the stylistic approach, as a procedural approach, in inducting and approaching the poetic text. This research included the following; An introduction in which I discussed the emergence of language, its improvement and using it by the Palestinian poets to express their suffering, A preface which included the importance and content of this research, the motives of selecting the topic, research methodology, previous studies, some results and some resources I got benefit from. Then the four chapters which are:- A) Introducing the poet (his life, education and poetic journey), B) The concept of style and“Mannerism”, its approach and its trends, C) Introducing the levels of stylistic analysis and its mechanisms and D) Stylistic analysis of the poetic collection regarding (the phonological, compositional and semantic) levels. Moreover, I used the analytical and statistical approach to demonstrate the stylistic features and characteristics and its size in the text. Finally, in the conclusion, I discussed the abstract of the research, the most remarkable results, resources and references. Key Words : Stylistics ' Mannerism ' Linguistics ' Prosody ' Rhyme ' Structure.