Filistinli şair Fedvâ Tûkân'ın şiirlerinde vatan
Homeland in the poems of the Fadwa Touqan
  1. Tez No: 858511
  2. Yazar: RABİA NUR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT UYLAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, Fedvâ Tûkân, vatan, şiir, Medînetî'l-Hazîne, Hayy Ebeden, et-Tûfân ve'ş-Şecera, Palestine, Fadwa Tuqan, homeland, poet, Medînetî'l-Hazîne, Hayy Ebeden, et-Tûfân ve'ş-Şecera
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Arzı Mev'ud veya Arzı Mukaddes olarak anılan Filistin, stratejik konumu, jeopolitik önemi ve üç semavi dine ev sahipliği yapması nedeniyle defalarca fetih ve istilâlarla karşı karşıya kalmış topraklar içinde yer almaktadır. Böylesine kıymetli toprakların değeri de tabii olarak edebiyata yansıyacaktır. Bu bakımdan Filistin edebiyatını da dönemine ayna tutan ve birçok kıymetli kalemin doğmasına öncülük eden edebiyatlar içinde alabiliriz. Kadınların arka planda tutulduğu ve cinsiyet ayrımcılığının hâkim olduğu bir dönemde cesareti ve kaybetmediği umudu ile yıldız gibi parlamayı başaran Fedvâ Tûkan da güçlü kalemi ve direniş ve diriliş ruhuyla eşsiz bir şair olup, bütün Arap dünyasında isminden sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Bu çalışmamızda Filistin'in Nablus şehrinde dünyaya gözlerini açan şair Fedvâ Tûkan'ın hayatını, eserlerini konu edindik ve çalışmamızın esasını teşkil eden vatan içerikli şiirlerini irdelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Palestine, known as Arzi Mev'ud or Arzi Mukaddes, is located in lands that have faced many conquests and invasions due to its strategic location, geopolitical importance and hosting three monotheistic religions. The value of such precious lands will naturally be reflected in literature. In this respect, we can include the Palestinian literature among the literatures that mirror the period and pioneered the birth of many precious pens. Fedva Tûkan, who managed to shine like a star with her courage and unwavering hope in a period when women were kept in the background and gender discrimination dominated, is a unique poet with her powerful pen and spirit of resistance and resurrection, and has managed to make a name for herself throughout the Arab world. In this study, we discussed the life and works of the poet Fedva Tûkan, who opened his eyes to the world in Nablus, Palestine, and tried to examine his poems with homeland content, which constitute the basis of our study.