Ankara'daki üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde eğitim gören aile hekimliği anabilim dalı araştırma görevlilerinin yaşlı istismarı hakkındaki bilgi ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of knowledge and attitudes of research assistants of the department of family medicine studying at university and education research hospitals in Ankara on elder abuse
- Tez No: 663393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE SILAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Aile Hekimliği Asistanları, Yaşlı İstismarı, Family Medicine, Family Medicine Residents, Elder Abuse
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlılık sosyal ve fiziksel işlev kayıplarına bağlı olarak, bağımlılığın arttığı bir dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemde, yaşlının ve aile bireylerinin yaşadığı sıkıntıların en başında, yaşlının bakıma ve yardıma muhtaç hale gelmesi yatmaktadır. Bu durum aile içinde sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Aile içinde yaşanan değişim ve sorunların, yaşlıya yansıma biçiminden birisi de yaşlının istismara maruz kalma olasılığıdır. Yaşlılara yaklaşım konuları içerisinde özellikle yaşlı istismarı ve ihmali tüm dünyada tartışılan önemli bir sosyal sorundur. Bu çalışmanın amacı aile hekimliği asistanlarının yaşlı istismarı konusundaki farkındalığını artırmak ve bu konudaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tipte bir çalışma olup ve 20.07.2020 ile 20.11.2020 tarihleri arasında Ankara ilinde yürütülmüştür. Çalışma evrenini Ankara ilinde eğitim almakta olan 595 aile hekimliği asistanı oluşturmaktadır. Literatür taranarak araştırmacı tarafından amaca uygun anket soruları hazırlandı. Çalışma verileri araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu aracılığı ile toplandı. Çalışma veri toplama aracı olarak kullanılan ankette katılımcılara, sosyo-demografik özellikleri, mesleki özellikleri, yaşlı istismarı hakkındaki algıları, bilgileri, istismar karşısındaki davranış ve tutumlarına yönelik sorular soruldu. Veriler SPSS (Windows için 22.0 sürüm, SPSS Inc. Chicago, IL) istatistik programında analiz edilmiştir. Tüm incelemelerde hesaplanan p0,05). Asistanlık süresi ve istismar bildiriminde bulunma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,005). Sonuç: Ankara ilinde Aile Hekimliği asistanları ile yaptığımız bu çalışmada Aile Hekimleri, yaşlı istismarının bulguları, belirtileri konusunda ve yasal konularla ilgili yöneltilen önermelere verdikleri cevaplara göre bilgileri iyi seviyedeydi. Ancak istismarın, teşhis ve bildirimi için ise aynı durum söylenemezdi. Hekimler istismar konusunda yeterli eğitim aldıklarını düşünmüyorlardı. Aile hekimlerinin sayısı ve birinci basamağa yapılan müracaat sayısı ile aile sağlık merkezlerinin ulaşım kolaylığı dikkate alındığında, Aile hekimleri, şüpheli yaşlı istismarı vakalarına tanı koyma ve müdahale etme açısından ayrıcalıklı bir konuma sahiptirler. Yaşlı istismarı konusunda farkındalık için hizmet içi eğitimler düzenlenmesi faydalı olacaktır. Hekimlere eğitim vermek, güvenliklerinin sağlanması ve şüphelendiklerinde kolay takip edebilecekleri kılavuzlar ile yönergeler hazırlanması, bildirim sayısını arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Old age is known as a period in which dependency increases due to social and physical function losses. In this period, the primary problem of the elderly and family members is that the elderly need care and assistance. This situation can cause social, psychological and economic problems in the family. One of the ways in which the changes and problems experienced in the family reflect on the elderly is the possibility of the elderly being exposed to abuse. Abuse and neglect of the elderly is an important social problem that is discussed all over the world. The object of this study is to increase the awareness of family medicine residents about elder abuse and to evaluate their knowledge and attitudes on this issue. Materials and Methods: This study was planned as a cross-sectional study and was conducted between 20.07.2020 and 20.11.2020 in Ankara. The sample for the study consists of 595 family medicine residents studying in Ankara. By going through the literature, survey questions appropriate to the objective were created by the researcher. In the survey, which was used as a data collection tool in the study, the participants were asked about their socio-demographic characteristics, professional characteristics and their perceptions, knowledge, behavior and attitudes towards elder abuse. The data were analyzed in the SPSS (version 22.0 for Windows, SPSS Inc. Chicago, IL) statistics program. The value of p0.05). was found between noticing signs of elder abuse in the last 12 months and the gender, title, primary care experience, time spent in the profession, living with a family member over 65 years of age, working in the home health unit as a doctor, having a family member with a chronic disease. A statistically significant relationship was found between the duration of assistantship and the reporting of abuse (p=0.005). Conclusion: In this study conducted with family medicine residents in Ankara it was found that, based on their response to the proposed statements, they have sufficient knowledge concerning signs and symptoms of elder abuse and the relating legal matters. However, the same could not be said for the diagnosis and reporting of abuse. Residents did not think they had had adequate training in abuse. Considering the number of family physicians and the number of applications made to primary care and the ease of access to family health centers, family physicians have a privileged position in terms of diagnosing and intervening in suspected cases of elder abuse. It would be beneficial to organize in-service trainings in order to raise awareness about elder abuse. Educating physicians, ensuring their safety and preparing guidelines and instructions that they can easily follow when they suspect abuses could increase the number of cases being. reported