Otojen hamstring tendonları ile yapılan çift bant ön çapraz bağ rekonstrüksüyonunun erken dönem sonuçları (Prospektif Çalışma)
Early results of doble-bundle anterior cruciate ligament reconstruction using hamstring tendon autografts
- Tez No: 248960
- Danışmanlar: PROF. DR. NURZAT ELMALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ÖÇB rekonstrüksiyonu, çift bant, hamstring tendon greftleri, femoral askı, ACL reconstruction, double-boundle, hamstring tendon grafts, femoral hanger
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine Haziran2009 ile Ocak 2010 tarihleri arasında başvuran, ÖÇB lezyonu tanısı konan 16 hastaçalışmamıza dahil edildi. Çalışmamız prospektif bir çalışma idi. Hastalarımızın hepsierkek idi. Hastaların yaş ortalaması 26.9 (20-47)'du.Tüm hastalara otojen hamstring greftleri ile femoral askı yöntemi kullanarakçift tünel ÖÇB rekonstruksiyonu yapıldı. Postop hastalara hızlandırılmışrehabilitasyon prosedürü uygulandı. Ortalama takip süresi 7.8 ay (3-12 ay) olarakbulundu.Hastaların Lysholm skor ortalaması preop 39.6 (dağılım 11-65) iken post op86.3 (dağılım 70-100)'dü. Hastaların Tegner aktivite skorları ortalaması travmaöncesi 7.37, travma sonrası 4, post op 6,43'idi. Son kontrollerinde IKDC skorlarıuygulanan hastaların 13 (%81.25)'ü A (mükemmel) ve B (iyi) grubunda yer aldı. Cgrubunda 3 hasta bulunurken, D (kötü) grubunda hastamız bulunmamaktadır.Hastaların IKDC subjektif diz değerlendirme formu ortalamaları pre op 39.3 (dağılım20.6-66) iken son muayenede 76.3 (dağılım 50-97)'ye yükselmiştir. Cincinnati skorupreop 18.18 (dağılım 15-22) iken, postop ortalama 27.25 (dağılım 20-30) `dir. Busonuçlara göre travma sonrası (pre-op) ve post-op ortalamalar arasındaki farklartatmin edici değerlerdedir (p=0.0001).Cybex II dinamometresi ile yapılan kuadriseps ve hamstring kas gruplarınaait güç ölçümlerinde hiçbir hastada %15'in üzerinde güç kaybıyla karşılaşılmadı.Sonuç olarak hamstring tendonları ile femoral askı yöntemi kullanarak çifttünel ÖÇB rekonstrüksiyonu literatür verileri ve aldığımız sonuçlar ışığındakullanılabilir ve tatmin edici sonuçlar alınabilir bir yöntemdir. Tekniğin,dejenerasyonu engelleme ve diz biyomekaniğini daha iyi restore etme açısındanyararlarını kanıtlamak ve aynı zamanda benzer çalışmalarla karşılaştırmak için uzundönem sonuçlarını görmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
16 patients who consulted Inönü University Medical DepartmentOrthopeadics and Traumatology Clinic between June 2009 and January 2010 anddiagnoised as ACL rupture were added to our study. Our study was prospective. Allour patients were male. Avarage of our patient?s age was 26.9 (20-47).ACL reconstruction with using hamstring tendons and double-bundletecniques by using femoral hanger was applied to all patients. Aggressiverehabilitation procedure was applied to patients in post-op. Avarage follow-up was7.8 mounth (3-12 mounth).The avarage of Lysholm scores of patients was pre-op 39.6 (11-66) whilepost-op was 86.3 (70-100). The avarage of Tegner activation score before trauma was7.37, after trauma was 4, post-op was 6.43. In the last examination the 13 of thepatients (81.25%) who were applied IKDC scores, were in the group A (excellent)and B (good) while there were 3 patient in group C,there were no patients in group D(bad). IKDC subjective knee form avarage score was 39.4 (20.6-66) in pre-op whileit increased to 76.3 (50-97) in the last examination. While Cincinnati score was 18.18(15-22) in pre-op, it was 27.25 (20-30) in post-op. According to these results avaragedifferences between post trauma (pre-op) and post operative were satisfiying(p=0.0001).In the measurement by using Cybex II there was no power lose more than15% in any patients.As a consequence, when we consider literature datas and the results we havefound ACL reconstruction with using hamstring tendons and double-boundletechnique by using femoral hanger is a tecnique that is useful and in whichsatisfying results can be obtained. We have to see the long term results in order toprove the benefits at techniques which restoring the knee biomechanics and preventdejeneration and also compare with other similiar studies.