Çoklu ilaç kullanımı olan hastalarda depresyon ve anksiyete bozukluğu
Depression and anxiety disorder in patients with multiple drug use
- Tez No: 663447
- Danışmanlar: UZMAN MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Anksiyete, Polifarmasi, Depression, Anxiety, Polypharmacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Hastanın kullandığı ilaç sayısı arttıkça yan etki riski de katlanarak artmaktadır. İki ilaç kullanımında potansiyel yan etki riski %6 iken, beş ilaç kullanımında bu oran %50'ye, 8 ve daha fazla ilaç kullanımında ise neredeyse %100'e ulaşmaktadır. Yapılan birçok çalışmada çoklu ilaç kullanımının hastalarda mortalite ve morbidite üzerinde olumsuz etkisi olduğu ortaya konulmuştur. Amaç: Çoklu ilaç kullanımının depresyon ve anksiyete sıklığı üzerine olası etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Araştırma İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM), Esenler Eğitim Aile Sağlığı Merkezine 01.07.2020-31.07.2020 tarihleri arasında başvuran 316 hastaya tarafımızca oluşturulan sosyodemografık veriler içeren form ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği formunun (HAD) birleşiminden oluşan anket yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Farklı birçok tanımı olan polifarmasi için National Service Framework (NSF: Ulusal Sağlık Servisi) tarafından da bir tanım getirildiği görülmüştür. Polifarmasi; NSF tarafından dört ya da daha fazla ilaç kullanımı olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada istatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama,standart sapma) yanı sıra Shapiro – Wilk normallik testi ile değişkenlerin dağılımına bakılmış, normal dağılım gösteren değişkenlerin gruplar arası karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi, alt grup karşılaştırmalarında Tukey çoklu karşılaştırma testi, ikili grupların karşılaştırmasında bağımsız t testi kullanılmıştır. Sonuçlar, anlamlılık p8 adet ilaç kullanan bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük tespit edilmiştir. Kişilerde bulunan kronik hastalık sayısı arttıkça HAD-Anksiyete ve Depresyon puan ortalamarında istatistiksel olarak anlamlı derecede yükselme olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Çoklu ilaç kullanımının, hastaların mortalite ve morbidite üzerindeki olumsuz etkilerinden kaynaklı depresyon ve anksiyete sıklığı üzerine etkisi olduğunu düşünmekteyiz. Elde ettiğimiz verilerin birincil bakımdan sorumlu aile hekimlerinin çoklu ilaç ve hatta özellikle etkileşim potansiyeli yüksek ilaç kullanımları hususunda farkındalıklarının arttırılması için yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: As the number of drugs used by the patient increases, the risk of side effects increases exponentially. While the potential risk of side effects is 6% in the use of two drugs, this rate reaches 50% in the use of five drugs, and almost 100% in the use of 8 or more drugs. Many studies have revealed that the use of multipl drugs a negative effect on mortality and morbidity in patients. Aim: It is aimed to research the effect of multiple drug use on frequency of depression and anxiety. Materials and Methods: The research is exercised on 316 cases who consulted to Istanbul Bağcılar Health Application and Research Center-Esenler Education Family Health Center between the dates 01.07.2020-31.07.2020, with the questionnaire which include sociodemographic datas made by us and which synthesized with the form of the scale of anxiety and depression of hospital ( ADH ) by the technique in person. It has been described by National Service Framework ( NSF ) , poli pharmacy, which has many different meanings. This program being included in the UK National Service ( NHS ). Polypharmacy is defined byt he NHS as the use of four drugs and more. The statistical analyses of our research were applied utilizing the package program NCSS( Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (Utah, USA). Aside from the descriptive statistical methods (mean, standard deviation, mode, and percentage), Shapiro – Wilk normality test was utilized to analyze the distribution of the variables. We used oneway anaylsis of variance in the multiple group comparisons of variables with a normal distribution, Tukey multiple comparison test for subgroup analyses, independent t test in the comparison of dual groups. The results were evaluated at the significance level of p8 drugs. As the number of chronic diseases in individuals increased, it was observed that there was a statistically significant increase in the mean ADH-Anxiety and Depression score. Conclusion: We can say that the use of multiple drugs has an effect on the frequency of depression and anxiety as the negative effects of patients on mortality and morbidity. We believe that the data we have obtained will be useful in raising the awareness of family physicians responsible for primary care regarding the use of multiple drugs and especially drugs with high interaction potential.