Tıp eğiticilerinin sınıf yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi
The evaluation of medical educators' classroom management practices
  1. Tez No: 663507
  2. Yazar: FATMA SULTAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp Fakültesi, Sınıf yönetimi, Öğrenciler, Öğretim elemanları, Medical Faculty, Classroom management, Students, Lecturers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Sınıf yönetimi özellikle eğitimde çok önemli parametreler içeren bir yetidir. Anaokulundan başlayarak tüm yaşamı içine alacak şekilde yapılmalıdır. Çoğunlukla da ilkokullardan itibaren derslerin de başladığı dikkate alınırsa, sınıflarda fiziki koşulların, sınıf içi iletişimin, davranış geliştirme ve zaman yönetiminin aslında çok erken dönemlerde başladığı görülmektedir. Bu parametreler üniversite öğrencilerinin de etkin ve başarılı bir eğitim almaları için oldukça gereklidir. Bizde çalışmamızda özellikle tıp eğitimine ışık tutabilecek sınıf yönetimi parametrelerini, hem öğretim elemanları hem de öğrencilere uygulayarak başarılı bir tıp eğitiminde de sınıf yönetiminin katkısını araştırdık. Yöntem: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesinde görev yapan Bir, iki ve üçüncü sınıflarda amfi; dört, beş ve altıncı sınıflar da ise staj sınıf yönetimi uygulamaları yapan öğretim elemanlarına ve tıp fakültesinde okuyan tüm sınıflardaki öğrencilere ulaşıldı. Çalışmada 47 sorudan oluşan 0 ile 4 arasında da puanlandırılan 5 li Likert ölçeği kullanıldı. Bu ölçek sınıfın fiziki şartları, zaman yönetim, sınıf içi iletişim ve davranış geliştirme alt boyutlarından oluşuyordu. Öğretim elemanları için cinsiyet, akademik ünvanları (profesör, doçent, doktor öğretim üyesi ve öğretim görevlisi) ve Temel, Dahili ve Cerrahi Tıp bilimlerinden hangisinde çalıştıkları, öğrenciler için de cinsiyetleri, yaşları, hangi sınıf öğrencisi oldukları değerlendirildi. Çalışmaya 95 öğretim elemanları ile 632 öğrenci katıldı. Öğretim üyesinin Bölüm ve Ünvan değişkenlerine, öğrencilerin ise sınıf farklılıklarına göre değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma (Post Hoc) Dunnet testi ile yapılmıştır. Öğrenciler ve öğretim elemanlarının yanıtlarının değerlendirilmesinde ise t testi kullanılmıştır. Bulgular: Cinsiyet ve kıdem yıllarına göre öğretim elemanları arasında yanıtlarda bir farklılık yoktur. Öğrencilerin yanıtlarında da cinsiyete göre farklılık yok iken, sınıflarına göre özellikle ikinci ve üçüncü sınıfların katılımı bakımından anlamlı bir fark oluşmuştur. Öğretim elemanları Fiziksel düzen açısından Cerrahi ve Dahili Tıp bilimlerinde fark yok iken, Temel Tıp bilimlerinde olumlu yönde fark vardır. Zaman yönetiminde ise, Temel ve Dahili Tıp bilimlerinde birbirlerine göre bir fark yok iken Cerrahi Tıp bilimlerinden daha iyi oldukları gözlenmiştir. Sınıf içi iletişimde Temel Tıp bilimlerindeki öğretim elemanlarının yanıtları daha iyi olurken, davranış geliştirmede ise geride kalmışlardır. Öğretim elemanlarının akademik kıdemlerine göre Fiziksel düzen değerlendirildiğinde doktor öğretim üyesi öğretim elemanlarının bu konuda en iyi oldukları, Zaman yönetiminde ise profesör, doçent ve doktor öğretim üyelerinin daha iyi olduğu gözlenmiştir. Sınıf içi iletişimde ise, en iyi öğretim görevlileridir. Davranış geliştirmede de profesör ve doçentlerin en iyi oldukları sonucu çıkmıştır. Öğrencilere yapılan öğretim elemanlarının sınıf yönetimi anket sonuçlarına göre özellikle ilk üç yıllık temel eğitim ile, son üç yıllık klinik eğitimde olan öğrencilerin yanıtları farklılaşmıştır. Fiziki düzen açısından ilk üç yılın öğrencilerinin yanıtları daha iyi bulunmuştur. Zaman yönetiminde ve hatta davranış geliştirmede de fiziksel düzen gibi aynı sonuçlara ulaşılmıştır. Sınıf içi iletişim değerlendirildiğinde ise özellikle beşinci sınıf öğrenci yanıtları en iyi bulunmuştur. Öğrenciler ve öğretim elemanlarının anketimizdeki aynı sorulara verdikleri yanıtlar tek tek değerlendirildiğinde yanıtları arasında önemli fark vardır. Öğrenciler, öğretim elemanlarını değerlendirirken onları daha iyi seviyede gördükleri yönünde yanıtlar vermişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Tıp fakülteleri öğretim elemanları sınıf yönetimi konusunda daha fazla desteklenmelidir. Sınıf yönetiminde daha başarılı olabilmeleri için yapılmakta olan“Eğitici eğitimleri”nin daha sık aralıklarla yapılması önerilebilir. Öğretim üyesi olacak hekimlerin iyi bir sınıf yönetimi için özellikle sınıf içi iletişim, davranış geliştirme ve zaman yönetimi konularında pedagojik formasyon almaları konusunda heveslendirilmelidir. Son dönemlerde Covid pandemisi nedeniyle dersler on line yapılmaktadır. Bunun sınıf yönetimi, özellikle de sınıf içi iletişim ve davranış geliştirme açısından sakıncası olabilecektir. Daha rahat zamanlarda anketlerin uygulanması gerekmektedir. Böylece daha etkin ve güvenilir sonuçlar almamız sağlanacaktır. Ayrıca, öğretim elemanlarına“etkili sınıf yönetimi”konusunda seminerler, konferanslar gibi daha fazla eğitim olanakları sağlanmalıdır. Üniversite seçme ve yerleştirme sınavlarında da daha az sayıda öğrencinin tıp fakültelerine yerleştirilmesi de etkin bir sınıf yönetimi için iyi olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Classroom management is a skill that includes very important parameters, especially in education. It should be done in a way that includes all life starting from kindergarten. Considering that the lessons are mostly started from primary schools, it is seen that physical conditions in classrooms, classroom communication, behavior development and time management actually started very early. These parameters are very necessary for university students to have an effective and successful education. In our study, we investigated the contribution of classroom management to a successful medical education by applying the parameters of classroom management, which can shed light on medical education, to both faculty members and students. Method: We included lectures performing management in the halls for the first, second and third years and internship classroom management practices for the fourth, fifth and sixth years as well as all medical students in all classes in Eskişehir Osmangazi University (ESOGU) Faculty of Medicine. In the study, a 5-point Likert scale with 47 questions scored between 0 and 4 was used. This scale consisted of sub-dimensions of physical conditions of the classroom, time management, classroom communication and behavior development. For the faculty members, their academic titles (professor, associate professor, doctor lecturer and lecturer) and which of the Basic, Internal and Surgical Medical sciences they work in, and for the students, their gender, age, and their grade were evaluated. 95 lecturers and 632 students participated in the study. One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and multiple comparison (Post Hoc) Dunnet test were used to evaluate the faculty members according to the variables of Department and Title and the class differences of the students. The t test was used to evaluate the answers of students and lecturers. Results: There are no differences in the answers between the instructors according to gender and years of seniority. While there were no differences in the responses of the students according to gender, there was a significant difference according to their classes, especially in terms of the participation of the second and third graders. While there are no differences in Surgical and Internal Medicine sciences in terms of physical order, there is a positive difference in Basic Medical sciences. In terms of time management, while there was no difference between Basic and Internal Medicine sciences, it was observed that they were better than Surgical Medicine sciences. While the responses of lecturers in Basic Medical sciences were better in classroom communication, they lagged behind in developing behaviors. When the physical order is evaluated according to the academic seniority of the lecturers, it was observed that the physician lecturers were the best in this regard, while the professors, associate professors and doctor lecturers were better in time management. In class communication, they are the best lecturers. It is concluded that professors and associate professors are the best in developing behavior. According to the results of the classroom management survey of the lecturers, the responses of the students who were in the first three years of basic education and the last three years of clinical education differed. In terms of physical order, the answers of the students of the first three years were found to be better. The same results have been achieved in time management and even in developing behavior, as in physical order. When the in-class communication was evaluated, especially the fifth grade student responses were found to be the best. When the answers of students and lecturers to the same questions are evaluated one by one, there are significant differences between their answers. While evaluating the lecturers, the students answered that they see them at a better level. Conclusion and Suggestions: Faculty members of medical faculties should be supported more in classroom management. It may be suggested that“trainings of trainers”, which are being conducted to be more successful in classroom management, should be done more frequently. Physicians who will become faculty members should be encouraged to take pedagogical formation especially in classroom communication, behavior development and time management for a good classroom management. Recently, lessons are held online due to the Covid pandemic, This may be detrimental to classroom management, especially in terms of classroom communication and behavior development. Surveys should be applied in more comfortable times. Thus, we will be able to get more effective and reliable results. In addition, more training opportunities such as seminars and conferences on“effective classroom management”should be provided to faculty members. Placing less number of students in medical faculties in university selection and placement exams will also be beneficial for effective classroom management.