Özel eğitim öğrencilerine uygulanan eğitsel oyunların öğrencilerin akademik kazanımları üzerine etkisi
The effects of educational games applied to special education students on the academic attachment of students
  1. Tez No: 663716
  2. Yazar: ERSİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Özel Eğitim, Özel Eğitime Muhtaç Birey, Akademik Beceri, Akademik Başarı, Oyun, Eğitsel Oyun, Education, Special Education, Individual in Need of Special Education, Academic Skill, Academic Achievement, Game, Educational Game
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı; eğitsel oyunlarla zenginleştirilmiş bir eğitim öğretim faaliyetinin, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Gerçek deneme modellerinden, ön test-son test kontrol gruplu modelin kullanıldığı araştırmanın deney ve kontrol grupları seçkisiz (yansız) atama yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın deneysel uygulaması, Sakarya iline bağlı Serdivan ilçesinde yer alan bir özel eğitim okulunda gerçekleştirilmiştir. Bu deneysel uygulama, toplam 10 hafta sürmüştür. Araştırmanın örneklemini; birinci ve ikinci kademe düzeyinde eğitim gören, 10'u deney ve 10'u kontrol grubunda yer alan, toplam 20 özel eğitim öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri; araştırmacı tarafından kaba değerlendirme formaları temel alınarak hazırlanan, sekiz maddelik bir formla toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 21.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve istatistiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Elde edilen bu verilere, betimsel istatistikler, Mann Whitney-U ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular; eğitsel oyunlar aracılığıyla yapılan eğitim öğretim faaliyetlerinin, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin akademik başarıları üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin bireysel eğitim programları incelendikten sonra belirlenen; ritmik sayma, sesleri ayırt etme, sağ sol kavramını bilme ve müzik aletlerinin seslerini ayırt etme becerilerinin öğretiminde; eğitsel oyunlar aracılığıyla yapılan deneysel işlemin, deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin eğitimlerinde eğitsel oyunların kullanılmasının, öğrencilerin akademik başarılarını arttırdığı tespit edilmiştir. Edinilen sonuçlar ışığında, özel bireylerin eğitim öğretim faaliyetlerinde eğitsel oyunların kullanılmasının oldukça yararlı ve önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The game, which is an important part of the childhood period, in particular, is frequently used in education today. The reason for this; research about games is to reveal the usefulness of games. Game is also a very important material for education in addition to contributing to the mental and physical health of children. Because; children are stress-free and happy during the game. This provides a favorable environment for education. The purpose of this research is to examine the effect of an educational activity enriched with educational games on the academic achievement of individuals in need of special education. Experimental and control groups of the research in which the pre-test-post-test control group model was used among the real trial models, were determined by random assignment method. The experimental application of the research was carried out in a special education school located in the Serdivan district of Sakarya province. This experimental application took a total of 10 weeks. The sample of the research; consists of 20 special education students, 10 of whom are in the experimental group and 10 of them in the control group, studying at the first and second levels. The data of the research was collected with an eight-item form prepared by the researcher based on rough assessment forms. The data obtained were analyzed using the SPSS 21.0 statistical package program and the level of significance in statistical operations was taken as 0.05. Descriptive statistics, Mann Whitney U and Wilcoxon Signed Ranks test were applied to these data. Findings of the research show that educational activities carried out through educational games have positive effects on the academic success of individuals who need special education. After examining the students' individual education programs; in teaching the skills of rhythmic counting, distinguishing sounds, knowing the concept of right and left, and distinguishing the sounds of musical instruments; It has been determined that the experimental process performed through educational games creates a significant difference in favor of the experimental group. As a result; It has been determined that the use of educational games in the education of individuals in need of special education increases the academic success of students. In light of the obtained results, it can be said that using educational games in education and training activities of speacialindividuals is very useful and important.