Türkiye'de elektronik devletin ortaya çıkışı ve gelişimi
The emergence and development of electronic state in Turkey
  1. Tez No: 663976
  2. Yazar: ÖZGE KATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN GELERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Devlet, e-Devlet, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Elektronik Devlet'in Gelişimi, Türkiye'de Elektronik Devlet Uygulamaları, Electronic State, e-State, Information and Communication Technologies, The Development of e-State, e-State Applications in Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada elektronik devlet'in Türkiye'de ortaya çıkışı ve gelişimi incelenmiştir. Bu bağlamda birinci bölümde ilk önce elektronik devletle (e-Devlet) ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde dünya'da elektronik devlet uygulamalarında öncü olarak kabul edilen beş ülke seçilerek bu ülkelerin uyguladığı modeller incelenmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye'de kamu yönetiminde yeniden yapılanma süreci ve elektronik devlete geçiş süreci ele alınmıştır. Bu bağlamda e-Devletin Türkiye'de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasında oynadığı rol ortaya konulmuştur. Son bölümde Türkiye'de elektronik devletin gelişimi, başlıca uygulamaları ve bu uygulamaların kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişim sayesinde geleneksel kamu yönetimi anlayışından kaynaklanan sorunlar ortadan kaldırılmış, devlet ile vatandaşlar arasında yeni bir iletişim ağı oluşturulmuştur. Bilgi ve teknoloji çağı olarak adlandırılan içinde bulunduğumuz dönemde Elektronik Devlet uygulamaları aracılığıyla vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin daha hızlı ve işlevsel hale getirilmesi, sunulan hizmetlerde vatandaş memnuniyetinin sağlanması, kamu hizmetlerinde verimliliğin artırılması, vatandaşların demokratik süreçlere katılması ve kamu kurumlarıyla iletişimin daha kolay hale getirilmesi alanlarında önemli olumlu gelişmeler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the emergence and development of electronic state in Turkey. In this context, basic concepts regarding electronic state (e-State) is explained in the first chapter. Second chapter includes an analysis of five pioneer countries which set examples for different models of e-State. The reorganization of public administration structure in Turkey and the process of transition to e-State is analyzed in the third chapter, revealing the part that e-State played in the reorganization of Turkish public administration. In the last chapter, the development of e-State in Turkey, its applications and the impact of e-State applications on public service delivery is examined. The development in information and communication technologies has eliminated the problems that were caused by traditional public administration, enabling the formation of a new communication network between the state and citizens. In the current era which is characterized by information and technology, e-State applications accelerated the communication between the state and citizens enabling it to be more functional. Several other positive outcomes have been achieved such as the increase in efficiency and citizens' satisfaction in public service delivery and citizens' communication with public institutions and their participation to democratic procedures becoming much easier.