Katılımcı demokrasi ve e-devlet uygulamalarının Türkiye'de demokratik yönetime etkileri
- Tez No: 234992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: e-Devlet, Demokrasi, Demokratik Yönetim, İnternet ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri, e-government, democracy, democratic management, Internet and knowledge and telecominication technologies
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin insan hayatını kolaylaştırmaya başlamasından sonra, özel sektörün ve Devletin gün geçtikçe daha çok bu teknolojilerden yararlanmak istemesi sonucu ortaya çıkan e-Devlet kavramı, artık daha çok duymaya başladığımız ve hayatımızı kolaylaştıran bir kavram olmaya başlamıştır.Biz de çalışmamızda, bu yeni teknolojilerin yol açtığı elektronik devlet modeli üzerine odaklanarak; bu anlayışın gelişmesine zemin hazırlayan gelişmeleri, Türkiye ve Dünyada e-Devlet anlayışının gelişimini, demokratik yönetime katkı sağlayan Demokrasi kavramını ve nihayet e-Devlet'in Türkiye'nin demokratik yönetimine katkılarını incelemeye çalıştık.Çalışmamızı Beş bölüme ayırarak inceledik. Birinci bölümde, konuların daha iyi anlaşılması için önce kavramları açıklamaya ve tanımlamalar yapmaya çalıştık. Ayrıca bu kavramların ortaya çıkış ve gelişim süreçlerini inceledik.Çalışmamızın ikinci bölümünde ise, e-Devlet kavramı üzerine yoğunlaştık. e-Devletin gelişimine daha ayrıntılı olarak inceledik. Ayrıca, e-Devlete geçişin nedenlerini, e-Devletin insanların, kurumların ve Devletin yaşamına neler katacağı irdelendi.Üçüncü bölümde ise Türkiye'de e-Devlet kavramı üzerine yoğunlaştık. Türkiye'nin e-Devlete geçiş aşamaları ve bu aşamalarda neleri yapması gerektiği, Türkiye'de devleti yönetenlerin e-Devlete bakışı ve yürütülen politikalar incelendi.Dördüncü bölümde de e-Devletin Türkiye'nin demokratik yönetimine katkılarına bakmadan önce, Demokratik yönetim ya da Demokratik devlet kavramı üzerinde çalıştık. bu süreçte ortaya çıkan demokrasi kavramı demokrasi türleri ve özellikle katılımcı demokrasi kavramı incelenerek, demokratik yönetim için gereken şartlar ve atılması gereken adımlar bu bölümde incelendi.Beşinci bölümde ise Üç ve Dördüncü bölümde incelediğimiz e-Devlet ve Demokratik yönetim kavramları birlikte ele alınarak e-Devletin demokratik yönetime ve katkılarını ve bu süreçte ortaya çıkan e-Demokrasi kavramını incelemeye çalıştık.Son bölümde, konuya bütüncül açıdan bakılarak sonuç ve değerlendirme yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
E-government conception which has occured as a result of the private sector and government want to benefit more and more these Technologies After the information and technologies has made simpler the people lifes has been a concept that hear ever so often and ease our life.In this study we focuse on eloctronic government model that these Technologies lead to this conception and we try to analyse the progresses lay the groundwork for blooming this insight/acumen, process of e-government acumen in Turkey and in the world, the con tributions of democracy management.We accomplished our study in five sections. In the first part first of all we try to explain the concepts and make defitions for being apprehended the subjects. Also we analysed the emergence of these conceptions and devolepment processes.The second part in study we major on e-goverment concept. We abstract the devolepment of e-goverment blow by blow.In the third part we major on e-goverment concept in Turkey. Transition milestones to e-goverment and what have to do in these functional grades, the wiev of the directors to e-goverment and the politices have been analysed.In the fourth part before looking to e-goverment?s helps to Turkey? democratic administration we study on democratic management and democratic goverment concepts. The democracy concept, kinds of democracy and particularly participant democracy concept has been investigated. The circumstances of democratic administration and the necessary steps to do have been abstracted.In the fifth part what we?ve explain in thirth and fourth sections, we try to explain Democracy, and additions to both looking for e-government and democratic management consepts.In the final chapter we try to analyse the contributions of e-goverment to do democratic management and the e-democracy concept that occured in this period with e-goverment and democratic administration viewed in the third and fourth chapters.