İnfantil kolik gelişiminde annede gebelikte anksiyete bozukluğu ve depresyon varlığının rolü
The role of maternal anxiety disorder and presence of depression in the development of infantile colic
  1. Tez No: 664038
  2. Yazar: ELİF YİĞİT GÜLŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ALİ KANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: infantil kolik, gebelik depresyonu, anksiyete, infantile colic, pregnancy depression and anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Annenin gebelikte yaşadığı depresyon ve anksiyete belirtileri ile infantil kolik riski arasında ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine Eylül 2018- Temmuz 2019 tarihleri arasında rutin kontrol için başvuran, herhangi bir sağlık problemi olmadığı belirtilen 24- 28. gebelik haftası arasındaki gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan gebelerden bilgilendirilmiş onam formu alınarak yüz yüze görüşme yöntemi ile sosyodemografik özelliklerini içeren form doldurulmuş, ayrıca depresyon ve anksiyete durumunu belirlemek adına Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeğini içeren anket uygulanmıştır. Toplam 340 gebeye anket formları doldurturulmuş ve doğum sonrası 4-6. haftalar arasında bebekte Wessel kriterlerine uygun ağlama atakları olup olmadığı sorgulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 316 olgu dahil edildi. Bu olguların %31,6'sında (n=100) infantil kolik saptandı. İnfantil kolik olan ve olmayan grup değerlendirildiğinde cinsiyet, doğum şekli, anne ve bebek yaş ortalaması, beslenme şekli açılarından fark saptanmadı. Ortalama doğum ağırlıkları infantil kolik olan grupta 3056 ± 565,6 iken kolik olmayan grupta ise 3267 ± 483,3 gr olarak saptandı (p=0,001). Ortalama anksiyete skorlarına bakıldığında özellikle anksiyete skoru 15 üzerinde olan (orta anksiyete) grupta infantil kolik görülme oranında anlamlılık göze çarptı (p=0,010) (Odds oranı:1.88, 95% güven aralığı: 1.16-3.05). Gebelikte yaşanan depresif duygu durumun infantil kolik ile ilişkili olmadığı saptandı (p= 0,099). Sonuç: Çalışmamızda gebelikte anksiyete skoru yüksek olan kişilerin bebeğinde infantil kolik görülme sıklığının yüksek olduğu saptanırken yüksek depresyon skoru ile infantil kolik arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the association between anxiety and depression scores during pregnancy and the presence of infantile colic in their offspring. Material and Methods: The pregnant women between 24 and 28 gestational weeks who applied to Tepecik Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic between September 2018 and July 2019 for routine control and who were reported to have no health problems were included in the study. Informed consent form was obtained from the pregnant women who participated in the study, and a form containing sociodemographic characteristics was filled by face-to-face interview method, and a questionnaire including Beck Depression Scale and Beck Anxiety Scale was applied to determine depression and anxiety scores. A total of 340 pregnant women filled the questionnaire. After the 4-6 weeks of delivery, it was questioned whether there were crying attacks in the baby in accordance with Wessel criteria. Results: A total of 316 cases were included in the study. Infantile colic was detected in 31.6% (n=100) of these cases. When the groups were evaluated regarding to have an infantile colic, no difference was found in terms of gender, delivery type, mean age of the mother and baby, and diet. The mean birth weight was 3056±565.6 g in the infantile colic group and 3267 ± 483.3 g in the non-colic group (p=0.001). When the average anxiety scores were examined, it was observed that the rate of infantile colic was significantly higher in the group with an anxiety score above 15 (moderate anxiety) (p=0.010) (odds ratio 1.88; 95% confidence interval 1.16-3.05). It was found that depressive mood experienced during pregnancy was not associated with infantile colic (p=0.099). Conclusion: In our study, it was found that the rate of infantile colic was higher in the babies of individuals with higher anxiety scores during pregnancy, while no relationship was found between high depression scores and infantile colic.