Kam mekanizmaları ve bilgisayarla tasarımı
  1. Tez No: 6474
  2. Yazar: GÜNAY EMİRDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ALANYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, cam-follower mechanism, pressure angle, undercutting, flat -faced follower, roller follower
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
iv ÖZET Bu tezde, yüksele hızlı kam mekanizmalarınla kinematik karakte ristikleri irdelenmiş ve dizayn kriterlerini sağlayan minimum kam boyutunun belirlenmesine çalışılmıştır. Basınç açısı, kam yüzey eğrilik yarıçapı ve basma gerilimi için analitik denklemlerden yararlanılmıştır. Pratikte en çok kullanılan düzlemsel kam mekanizmaları incelen miştir. İstenen hareket eğrisini üretecek kam profilinin sentezi ve koordinatları zarf teorisi ile belirlenmiştir. Sonuçta, Port ran -IV programlama dilinde genel amaçlı ve etkile şimli bilgisayar programı geliştirilmiştir. Programdan istenen, çı kış hareket eğrisini üretecek ve belirtilen kinematik koşulları sağ layacak minimum kam boyutunu ve buna bağlı olarak kam profil ve kes me merkezi koordinatlarını belirlemesi yanında, izleyici kol uzunlu ğu, kam-izleyici hareket merkezleri arasındaki uzaklık, izleyici ma kara yarıçapı, gibi parametrelerin minimum kam boyutu üzerindeki et kilerinin incelenmesinde de kullanılabilmektedir. Anahtar kelimeler; Kam, kam-izleyici mekanizması, basınç açısı, alttan kesme, düz yüzeyli izleyici, makaralı tip izleyici.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Kinematic characteristics of high-speed cam-follower systems are investigated and determination of minimum cam dimensions is achieved* Analytical expressions are utilized or derived for pressure angle, radius of curvature and contact stress formula. Major types of cam-follower mechanisms mostly used in practice have been examined* The synthesis and coordinates of the cam profile which is to produce motion curve have been determined by the envelope theory. Consequently, a general purpose interactive type computer program pac&age written in Fortran-I? programming language has been developed on the basis of the above ideas. The program can be used to determine the cam profile, cutter center path coordinates and dimensions of the cam-follawer mechanism which produces the desired motion curve satisfying the given design constraints. It can also be used to study the effects of various parameters such as, follower arm length, pivot centers distance, follower roller radius, eccentricity, etc. on the cam size under consideration.