Yatırım davranışlarının ve COVID-19 sürecinin yatırım sonuçlarına etkisi
The effect of investment behavior and COVID-19 process on investment results
- Tez No: 664299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Yatırım Davranışları, Yatırım Sonuçları, Covid-19 Pandemisi, Investment, Investment Behaviours, Investment Results, Covid-19 Pandemic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İşletmeler için yatırım kararlarının verilmesi veya verilmemesi firmaların karlılık, rekabetçilik ve sürekliliğinde kritik etkiye sahiptir. Yatırımın zamanı, büyüklüğü ve niteliği de yatırımın başarısını belirler. Yatırım kararı verilirken, karlılık, rekabet gücü ile birlikte davranışsal faktörler de söz konusudur. Bunlar ile birlikte dünyada yaşanan Covid-19 pandemisinin ekonomik düzeni ve bu süreçte yapılan yatırım kararlarına ve yatırım sonuçlarına etkili olması beklenir. Bu çalışmada Türkiye'de tesadüfi örneklem yolu ile tespit edilen 6.000 işletmeye anket tekniğiyle ulaşılmış ve geçerli 399 işletme verileri incelenmiştir. Anket yöntemiyle toplanan veriler SPSS 21.0 programı ve AMOS 22.0 programı aracılığıyla analiz edilerek değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda yatırım davranışlarının yatırım sonuçlarına ilişkin algı üzerinde pozitif etkisi olduğu, Covid-19 sürecinin yatırım sonuçlarına ilişkin algı üzerinde negatif etkisi olduğu ve yatırım davranışı ile yatırım sonuçları arasındaki ilişkide Covid-19 sürecinin düzenleyici bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Making or not making investment decisions for businesses has a critical impact on the profitability, competitiveness and continuity of companies. The time, magnitude, and qualification of the investment also specify success of the investment. While making a investment decision, behavioral factors as well as profitability and competitiveness are discussed. However, the Covid-19 pandemic in the World is expected to have an impact on the economic order and on the investment decisions and investment results made in this process. In this study, in Turkey 6,000 businesses that ascertained by random sampling were reached with survey technique and were examined valid 399 business data. The data that obtained in the survey were evaluated and interpreted by analyzing through SPSS 21.0 and AMOS 22.0 programs. As a result of analysis, it was seen that investment behaviours had a positive effect on perception of investment results, the Covid-19 process had a negative effect on the perception of the investment results and the Covid-19 process did not have a regulatory effect on the relationship between investment behaviours and investment results.