Sosyobilimsel konuların özel yetenekli öğrencilerin zekâlarını konumlandırmalarına, sosyobilimsel muhakeme becerilerine ve küresel vatandaşlık anlayışlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of socioscientific issues on gifted students' deployment of intelligence, socioscientific reasoning skills and global citizenship understandings
  1. Tez No: 992741
  2. Yazar: EDA DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT GÜREL KAHVECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Özel yetenekliler eğitimi, Science education, Gifted education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı,“Sosyobilimsel Dönüşümsel Sorgulama Modeli'nin (SDSM)”özel yetenekli öğrencilerin dönüşümsel yetenekliliğe ilişkin tutumları, sosyobilimsel muhakeme becerileri ve küresel vatandaşlık anlayışları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Karma yöntemler araştırması desenlerinden eş zamanlı/ paralel karma yöntemler araştırması deseni çerçevesinde yürütülen bu araştırmada deney grubunda 17 ve kontrol grubunda 14 özel yetenekli öğrenci yer almıştır. Araştırmada hem deney hem de kontrol grubuna yenilenebilir enerji kaynakları temalı SDSM programı art arda uygulanmıştır. Kontrol grubundaki uygulamalar deney grubundan hemen sonra gerçekleştirilmiştir. Nitel bulgular SDSM'nin her iki grubun dönüşümsel yeteneklilik tutumlarında ve sosyobilimsel muhakeme becerilerinin gelişiminde olumlu katkısı olduğunu ortaya koyarken küresel vatandaşlık anlayışları için her bir alt boyut bağlamında farklılaşan sonuçlar ortaya koymaktadır. Nice bulgular SDSM'nin deney grubundaki özel yetenekli öğrencilerin dönüşümsel yeteneklilik tutumlarını ve kontrol grubundaki öğrencilerin sosyobilimsel muhakeme becerilerini geliştirmede etkili olduğu göstermektedir. Ek olarak öğrencilerin sosyobilimsel muhakeme becerileri değerlendirildiğinde en çok bakış açısı ve şüphecilik ve en az karmaşıklık ve sorgulama alt boyutlarından puan aldıkları bulunmuştur. Nicel ve nitel ölçme araçlarından elde edilen bulgular bütüncül bir şekilde bir arada değerlendirildiğinde ise SDSM'nin özel yetenekli öğrencilerin dönüşümsel yeteneklilik tutumlarını ve sosyobilimsel muhakeme becerilerini geliştirmede etkili olduğu doğrulanırken; küresel vatandaşlık değişkeni açısından özellikle“harekete geçme”alt boyutunda olumlu bir değişim gerçekleştiği görülmektedir. Genel olarak, elde edilen bulgular SDSM'nin özel yetenekli öğrencilerin dönüşümsel yeteneklilik tutumlarını, sosyobilimsel muhakeme becerilerini ve küresel vatandaşlık farkındalıklarını bütüncül biçimde geliştirmeye yönelik güçlü bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of the Socioscientific Transformational Inquiry Model (SDSM) on gifted students' attitudes toward transformational giftedness, their socioscientific reasoning skills, and their conceptions of global citizenship. Conducted within the framework of a concurrent/parallel mixed-methods research design, the study involved 17 gifted students in the experimental group and 14 gifted students in the control group. In the study, the SDSM program themed around renewable energy sources was implemented sequentially with both the experimental and control groups. The implementation with the control group was carried out immediately after that of the experimental group. The qualitative findings reveal that SDSM made positive contributions to the development of transformational giftedness attitudes and socioscientific reasoning skills in both groups, while yielding differentiated results across the subdimensions of global citizenship. The quantitative findings indicate that SDSM was effective in enhancing transformational giftedness attitudes among gifted students in the experimental group and socioscientific reasoning skills among students in the control group. Additionally, an examination of students' socioscientific reasoning skills showed that they achieved the highest scores in the perspective-taking and skepticism, and the lowest scores in the complexity and inquiry subdimensions. When the findings obtained from the quantitative and the qualitative measurement instruments are evaluated holistically, the effectiveness of SDSM in improving gifted students' attitudes toward transformational giftedness and their socioscientific reasoning skills is confirmed. Moreover, with regard to the global citizenship variable, a positive change is observed particularly in the“willingness to take action”subdimension. Overall, the findings demonstrate that SDSM has strong potential to holistically enhance gifted students' transformational giftedness attitudes, socioscientific reasoning skills, and global citizenship awareness.