Fullerol based enzyme mimics and synthesis effort of tetra aryl pyranone
Fullerol bazlı enzim mimikleri ve tetra aril piranonun sentez çalışmaları
- Tez No: 664510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖZÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fullerol, nanoenzimler, lüminesans, kümeleşme kaynaklı sönümlenme, kümeleşme indüklenmesiyle emisyon, Fullerol, nanozymes, luminescence, aggregation caused quenching, aggregation induced emission
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Doğal enzimler yüksek katalitik aktivite ve seçicilik göstermelerine rağmen, bu enzimler hassas ve uzun saflaştırma işlemlerinden dolayı pahalıdır. Bu yüzden, bilim insanları doğal enzimlerin sınırlamalarının üstesinden gelmek için enzim benzeri aktivite gösteren ve nanozimler olarak adlandırılan yapılar tasarlamaya ve sentezlemeye başladılar. Bu projenin birinci kısmında, üç enzimin aktif kısımlarında bulunan aminoasitler fullerole konjuge edildi. Bu üç enzimin isimleri laktat dehidrogenaz, proteaz ve nitrilaz. Daha sonra, fullerol amino asit türevlerinin enzim aktivitesi model reaksiyonlar ile test edildi. Lüminesans tarih boyunca gözlemlenmiş ve dikkat çekmiştir. Bu doğrultuda, lüminesansın kavranması konusunda büyük ilerleme katedilmiştir. Kümeleşme kaynaklı sönümlenme ve kümeleşme indüklenmesiyle emisyon süreçleri lüminesansın kavranmasında kısmen yeni kavramlardır. Ek olarak, kümeleşme kaynaklı sönümlenme veya kümeleşme indüklenmesiyle emisyon özelliği gösteren yeni moleküller görüntüleme gibi farklı uygulamalar için dizayn ediliyor ve sentezleniyor. Bu projenin ikinci kısmında, 2,3,4,5-tetrafenil-4H-piran-4-on molekülünün yeni bir yol üzerinden sentezlenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak, bu molekülün kümeleşme kaynaklı sönümlenme özelliği mi kümeleşme indüklenmesiyle emisyon özelliği mi gösterdiğinin floresan spektroskopisiyle incelenmesi planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although, natural enzymes have high catalytic activity and specificity, they are fragile and costly due to long purification processes. Therefore, scientists started to design and synthesize structures with enzyme-like activity called nanozymes to overcome the limitations of the natural enzymes. In the first part of this project, amino acids of catalytic site of three enzymes were conjugated into fullerol. The names of three enzymes are lactate dehydrogenase, protease and nitrilase. Then, the catalytic activity of fullerol amino acid derivatives was tested with the model reactions. Luminescence was observed and attracted attention throughout the history. Accordingly, understanding of the luminescence made great progress. Aggregation caused quenching and the aggregation induced emission processes are the relatively new concept in the comprehension of luminescence. Moreover, new molecules which show ACQ or AIE property are designed and synthesized for various applications like imaging. In the second part of this project, it was aimed to synthesize 2,3,4,5-tetraphenyl-4H-pyran-4-one by a new synthesis route. Moreover, it was planned to investigate whether it has aggregation caused quenching or the aggregation induced emission property with fluorescence spectroscopy.