Ülseratif kolit ve otoimmünite ile ilişkili uzun kodlamayan RNA (LNCRNA) polimorfizmleri
Long non-coding RNA (LNCRNA) polymorphims associated with ulcerative colitis and autoimmunity
- Tez No: 664595
- Danışmanlar: PROF. DR. ELMAS KASAP, DOÇ. DR. SEDA ÖRENAY BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1(rs1558744, rs 7134599), LINC01430(rs6017342), LOC101926945 (rs561722) polimorfizim, lncRNA, Ulcerative colitis, ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1 (rs1558744, rs 7134599), LINC01430 (rs6017342), LOC101926945 (rs561722), lncRNA, polymorphims
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş ve Amaç: lncRNA polimorfizmi ülseratif kolit gelişmesi için bir risk faktörüdür. Çalışmamızda UC hastalarda lncRNA polimorfizminin tanısal ve prognostik marker olarak değerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 55 UC ve 55 kontrol grubu olmak üzere toplam 110 kişi çalışmaya dahil edildi. Olguların taze periferik kan örnekleri alındı. Olgulardan alınan kan örneklerindeki SNP'ler Fluidigm SNPType metodu ile incelendi. Bulgular: Çalısmamızda ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1(rs1558744, rs 7134599), LINC01430 (rs6017342), LOC101926945 (rs561722) polimorfizimleri çalısılmıstır. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1 (rs 7134599), LINC01430 (rs6017342), LOC101926945 (rs561722) polimorfizmlerin ülseratif kolitli hastalarda hastalık tutulum yeri, yaygınlığı, süresi açısından anlamlı bir sonuç saptanmamıştır. IFG-AS1(rs1558744) polimorfizmini kontrol grubuna göre ülseratif kolitli hastalarda anlamlı bir sonuç saptanmıştır. Ancak rs1558744 polimorfizmini ülseratif kolitli hastalarda hastalığın tutulum yeri, yaygınlığı, süresi açısından anlamlı bir sonuç saptanmamıştır. Sonuç: ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1 (rs 7134599), LINC01430 (rs6017342) ve LOC101926945 (rs561722) polimorfizmlerinin ülseratif kolitin patogenezininde tanısal ve prognostik marker olarak kullanabileceği doğrultusunda anlamlı bir sonuç saptanmamıştır. IFG-AS1 (rs1558744) polimorfizmi ülseratif kolitli hastalarda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ancak bu konu için daha çok kişi ile daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: lncRNA polymorphims is a risk factor for the development of Ulcerative colitis (UC). In this study, we aim to investigate diagnostic and prognostic lncRNA polymorphims as a marker in UC patients. Method: A total of 110 people, including 55 UC and 55 control groups, were included in the study. Fresh peripheral blood samples of the cases were taken. SNPs in blood samples taken from the cases were analyzed by Fluidigm SNPType method. Result: ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1 (rs1558744, rs 7134599), LINC01430 (rs6017342), LOC101926945 (rs561722) polymorphisms were studied in our study. As a result of the statistical analysis, no significant results were found in terms of the location, extent, and duration of the polymorphisms of ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1 (rs 7134599), LINC01430 (rs6017342), LOC101926945 (rs561722) in patients with ulcerative colitis. IFG-AS1 (rs1558744) polymorphism was found to be a significant result in patients with ulcerative colitis compared to the control group. However, the rs1558744 polymorphism was not found to be significant in patients with ulcerative colitis in terms of the location, extent and duration of the disease. Conclusion: There was no significant result that ANRIL (rs10757278, rs1333048), IFG-AS1 (rs 7134599), LINC01430 (rs6017342) and LOC101926945 (rs561722) polymorphisms could be used as diagnostic and prognostic markers in the pathogenesis of ulcerative colitis. IFG-AS1 (rs1558744) polymorphism was statistically significant in patients with ulcerative colitis. However, we think that further studies with more people are needed for this subject.