Analog ve dijital işitme cihazlarını kullanan hastalarda memnuniyetin değerlendirilmesi
Evaluation of satisfaction in patients using analogue and digital hearing aids
- Tez No: 664852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Hearing, Hearing Loss, Hearing Aid, Analogue, Digital
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İşitme, atmosferde meydana gelen ses dalgalarının aurikula ile toplanarak beyindeki merkezlere iletmesi ve bu merkezlerdekarakter ve anlam olarak algılanmasına kadar olan süreçtir. Bahse konu sistemin gerçekleşmesi büyük bir bölgeyi kapsar. Dış kulak, orta kulak, iç kulak ile merkezi işitme yolları ve işitme merkezi bu sistemin bölümleridir (Turhan, 2008). Dijital işitme cihazlarında temel olarak, akustik enerji olan ses sinyallerini elektrik sinyaline çevirip, dijital işlemcide işleyerek doğala en yakın sesi oluşturmak ve hastaların daha rahat işitmelerini sağlamaktır. Analog işitme cihazlarında ise dış sesleri tamamen yükselterek kulağımıza getiren bir sistem vardır (Turan, 2017). İşitme cihazı seçinde bireyin işitme kaybı göz önünde bulundurulup en uygun cihaz belirlenmelidir. Analog işitme cihazlarından sesler arttırılırken kulağa gelen gürültü sesleri de artacağından konuşma sesleri bireyin kulağına net olarak gelmeyebilir. Gelişen teknoloji ile son yıllarda dijital işitme cihazları ön plana çıkmaktadır. Dijital işitme cihazları analog konuşma sinyallerini dijital sinyallere dönüştürür ve bununla beraber gelen gürültü seslerini azaltabilir veya devre dışı bırakabilir.Dijital işitme cihazlarında işitme kaybına göre düzenlemer yapılabilir (Ceylan, 2012). Bu araştırmaya 18-80 yaş arası işitme kaybı bulunan hastalar dâhil edilmiştir. Bu araştırmada 18-45 yaş aralığındaki hastalar dijital işitme cihazından, 45-80 yaş aralığındaki hastaların anolog işitme cihazından, analog işitme cihazından dijital işitme cihazına geçen hastaların ise analog işitme cihazından memnun kalmıştır. 18-45 yaş aralığındaki bireyler işitme cihazsını ve özelliklerini daha rahat kullandıkları için ve genelde işitme kayıpları ilerlememiş olduğundan dolayı dijital işitme cihazlarından memnun kalmışlardır. 45- 80 yaş aralığındaki bireyler ise daha ileri seviyede işitme kayıpları gözlendiği için ve seslerin daha güçlü geldiğini belirterek analog işitme cihazlarından memnun kalmışlardır. Bahse konu bireyler Analog işitme cihazından alıdığı performansı dijital işitme cihazına oranla daha güçlü buldukları için analog işitme cihazından memnun kalmışlardır. Bu çalışmanın amacı; Analog işitme cihazı kullanan hastalar, dijital işitme cihazı kullanan hastalar ile anologdan dijital işitme cihazına geçen hastaların memnuniyet düzeylerinin ölçülmesidir.
Özet (Çeviri)
Hearing is the process until the sound waves occurring in the atmosphere are collected by the auricle and transmitted to the centers in the brain and are perceived as character and meaning in these centers. The realization of the system in question covers a large area. The outer ear, middle ear, inner ear and central auditory pathways and auditory center are the parts of this system (Turhan, 2008). The basis of digital hearing aids is to convert sound signals, which are acoustic energy, into electrical signals, to create the closest sound to nature by processing them in a digital processor, and to enable patients to hear more comfortably. In analogue hearing aids, there is a system that completely amplifies external sounds and brings them to our ears (Turan, 2017). In choosing a hearing aid, the most suitable device should be determined considering the hearing loss of the individual. As the sounds from analog hearing aids are increased, speech sounds may not sound clearly to the ear of the individual, as the noise sounds in the ear will increase. With the developing technology, digital hearing aids have come to the fore in recent years. Digital hearing aids convert analog speech signals to digital signals and can reduce or disable the noise sounds that come with it. Adjustments can be made in digital hearing aids according to hearing loss (Ceylan, 2012). Patients with hearing loss between the ages of 18-80 were included in this study. In this study, patients between the ages of 18-45 were satisfied with the digital hearing aid, the patients between the ages of 45-80 were satisfied with the analog hearing aids, and the patients who switched from analogue hearing aids to digital hearing aids. Individuals between the ages of 18-45 were satisfied with digital hearing aids, as they used the hearing aid and its features more comfortably and their hearing loss did not progress in general. Individuals between the ages of 45-80 were satisfied with analog hearing aids, stating that more advanced hearing losses were observed and the sounds were stronger. The individuals in question were satisfied with the analogue hearing aid, as they found the performance they get from analog hearing aids more powerful than digital hearing aids. The aim of this study is; It is the measurement of satisfaction levels of patients who use analogue hearing aids, patients who use digital hearing aids, and patients who switch from analogue to digital hearing aids.