Emzirilen ve biberonla beslenen sıfır-yedi aylık bebeklerin büyüme ve gelişimlerinin karşılaştırılması
Comparison of growth and development of 0-7 month old infants who receive breast milk with a bottlefeed and breastfeed
  1. Tez No: 664892
  2. Yazar: AYŞE NUR KURÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, biberonla beslenme, IOWA, ABBÖ, Çocuklarda büyüme ve gelişim, Breastfeed, Bottlefeed, IOWA, MIBS, Growth and development in children
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmada, anne sütünün biberonla ve emzirilerek verilmesinin bebeklerin büyüme ve gelişimlerini nasıl etkilediği ve annelerin biberon tercih etmelerinin nedenleri araştırıldı. Materyal ve Metot: Çalışmaya, sadece anne sütü ile beslenen 121 bebek dâhil edildi. Anne bebek bağlanma durumunu ölçmek amacıyla 'Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği (ABBÖ)' ve annenin emzirmeye karşı tutumunu değerlendirmek amacıyla 'Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği (IOWA)' kullanıldı. Her iki grup yaş, cinsiyet, büyüme ve gelişim, anne yaşı, anne eğitim durumu, annenin çalışma durumu, ailenin gelir durumu, ABBÖ ve IOWA ölçek skoru yönünden karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında bebeğin yaşı, cinsiyeti, büyüme ve gelişimi, ABBÖ skoru, annelerin eğitim durumu ve ailelerin gelir durumu arasında anlamlı bir fark yoktu. Emzirilen grupta, ortalama anne yaşı anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. Anne sütünü biberonla alan grupta, çalışan anne sayısı ve IOWA ölçek skoru anlamlı bir şekilde daha yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda IOWA ölçek skoru yüksek olan ve ev dışında çalışan anneler biberonla besleme açısından daha riskli bulundu. Anne yaşı ilerledikçe annelerin bebeklerini emzirerek besleme tercihinin de arttığı görüldü. Bebeklerin büyüme ve gelişiminde, anne sütünün biberonla veya emzirilerek verilmesi arasında anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Comparison of Growth and Development of 0-7 Month Old Infants Who Receive Breast Milk with a Bottlefeed and Breastfeed Objective: In this study, it was investigated how the feeding of breast milk with a bottle and breastfeeding affects the growth and development of infants and the reasons why mothers prefer a bottle-fed their infants. Materials and Methods: 121 babies aged 0-7 months who were admitted and only breastfeed included in the study. The“Mother-Infant Bonding Scale (MIBS)”was used to measure the mother-baby attachment status, and the“Infant Attitude Feeding Scale (IOWA)”was used to evaluate the mother's attitude towards breastfeeding. Both groups were compared in terms of age, growth and development, maternal age, maternal education status, mother's employment status, family income, MIBS and IOWA scale score. Results: There was no significant difference between the groups in terms of infant's age, gender, growth and development, MIBS score, education level of the mothers and income status of the families. The mean maternal age was significantly higher in the breastfeed group. The number of working mothers and the IOWA scale score were found to be significantly higher in the group receiving breast milk with a bottle. Conclusion: In our study, mothers with high IOWA scale scores and working outside the home were found to be more risky in terms of bottle feeding. It was observed that mothers' preference of breastfeeding their babies increased as the maternal age progressed. There was no significant difference in the growth and development of infants, between the feeding of breast milk with a bottle or breastfeeding.