Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıları kabulünün ülke imajına etkisi
The effects to country image of Turkey's acceptance of Syrian aslyum seekers
- Tez No: 665034
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kamu diplomasisi ülkelerin uluslararası halkla ilişkiler çalışmalarını ifade eder. Ancak bu faaliyetler sadece iletişim olarak algılanmamalı, eylemlerin de bir faktör olduğu hatırlanmalıdır. Bu yolla ülkeler etkin bir iletişim yürütebilir, politik meşruiyet kazanabilir. Kamu diplomasisi faaliyetleri özel teşebbüsün halkla ilişkiler becerileri ile bir araya geldiğinde ülkelerin cazibelerini ortaya çıkarır. Bu cazibe yumuşak güç olarak adlandırılır. Yumuşak güç ekonomik teşvik, ekonomik savaş veya silahlı savaş gibi yüksek bedellere sahip değildir. Bu güç ile ülkeler sadece doğru şeyi yaparak istediği şeyleri diğer ülkelere de istetebilir. Ülke imajı ise ulusal kimlik ve kamu diplomasisi gibi faktörlerle gelişen insanların ülkeler hakkında oluşturduğu izlenimlerdir. Yumuşak gücün politik alandaki cazibe ise ülke imajı hem politik cazibe hem de satın alma kararına kadar etki eden kapsamlı ancak aynı zamanda bir o kadar da muğlâk bir anlamı ifade eder. Türkiye, geçici sığınmacı olarak Suriyeli insanları kabul ederek bir politik duruş ve hareket sergilemiştir. İlk bakışta insancıl bir tavır olarak Türkiye'nin politik cazibesini artırdığı ve imajını güçlendirdiği düşünülmektedir. Ancak bu sürecin başlangıcıdır ve devamında hükümetin ve yurttaşların tutumu daha büyük etki göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve halkının Suriyeli sığınmacıları kabul sürecindeki davranışlarının ülke imajına ve yumuşak gücüne katkı sağlayıp sağlamadığını anlamak için izlenimlerin incelenmesi gerekmektedir. İmajın, uluslararası yayın yapan medya kanallarının haberleri incelenerek ölçülebilir olduğu görülmüştür. Bu haberlerin nitel analizi kapsamlı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bunlardan bazıları konu ile ikinci dereceden ilgilidir. Uluslararası medyanın tarafsızlığı, menşe ülkenin politikalarına bağlılığı, din, ırk ve kültürün bu haberlerin oluşturulmasında ve seçiminde yarattığı farklar bu sonuçlara örnektir.
Özet (Çeviri)
Public diplomacy defines the international public relations efforts of countries. However, it should be remembered that what is understood from these activities is not only communication, but also actions. In this way, countries can communicate effectively and gain political legitimacy. Public diplomacy activities reveal the attractiveness of countries when combined with the public relations skills of the private enterprise. This attraction is called soft power. Soft power does not have high costs, such as economic stimulation, economic war or armed war. With this power, countries can make wanted what they want to other countries by doing the right thing. Country image is impressions of people that develop with factors such as national identity and public diplomacy. If soft power is attractiveness of a country in political sphere, country image is a comprehensive but also vague concept that affects from political attraction to purchasing decision. Turkey has made a political attitude and initiative with accepting Syrians that aslyum seeker. At first sight, this situation make think it is a humanistic attitude and it will strengthen Turkey's political attractiveness and to improve the country image. However, this is the beginning of the process and the attitude of the government and citizens has a greater impact on continuity. It is understood that how the Turkish government and its people's acceptance of Syrian asylum seekers contributed to the image and soft power of the country can be learned by researching the news of international media channels. Qualitative analysis of these news has produced comprehensive results. Some of them are secondarly related to the subject. The objectivity of international media, obedience of the country of origin policies, differences created by religion, race and culture in the creation and selection of these news are examples of these results.
Benzer Tezler
- Almanya Parlamentosu ve TBMM'de 2015 ve 2016 yıllarında göç hareketliliği üzerine yapılan tartışmaların analizi
An analysis of the debates on migration mobility in the German Parliament and TBMM in 2015 and 2016
SELİM YILDIRIM
Doktora
Türkçe
2024
Siyasal BilimlerGalatasaray ÜniversitesiSiyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ASLI DİDEM DANIŞ ŞENYÜZ
- A critical assessment of Turkey's migration regime: Securitization versus human rights?
Türkiye'nin göç rejiminin eleştirel bir değerlendirmesi: Güvenlikleştirmeye karşı insan hakları?
KÜBRA AYDINLI
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiAvrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OSMAN GALİP YALMAN
- Suriyeli sığınmacıların topluma entegrasyonunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın rolü: Küçükçekmece örneği
In the integration of Syrian refugees to society role of the Presidency of Religious affairs: Küçükçekmece example
AYŞEGÜL GELEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Dinİstanbul ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL DEMİREZEN
- Yerel medyada nefret söylemi: Suriyeli sığınmacıların Kilis yerel basınında temsili
Hate speech in local media: representation of Syrian refugees in local press of Kilis
DENİZ ERDOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
GazetecilikHacettepe Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE NEVİN YILDIZ TAHİNCİOĞLU
- Refugee women's employment in Turkey's humanitarian response to the Syria crisis: A qualitative documentary analysis
Türkiye'nin Suriye krizine insani yardım müdahalesinde mülteci kadınların iş edindirilmesi: Bir niteliksel belge analizi çalışması
ŞEYMA NAZLI GÜRBÜZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
SosyolojiBoğaziçi ÜniversitesiSosyal Politika Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. VOLKAN YILMAZ