Sıçanlarda %70 hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonunun homeostazisinde Endokan'ın regülasyonu
Regulation of Endocan in homeostasis of liver regeneration after 70% hepatectomy in rats
- Tez No: 665593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BÜLENT DOĞRUL, DOÇ. DR. GÜRCAN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Rejenerasyon, Anjiogenezis, Endokan, Endostatin, Liver, Regeneration, Angiogenesis, Endocan, Endostatin
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda %70 hepatektomi sonrası endokan ile karaciğer rejenerasyonu, anjiogenez ve endostatin arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 64 adet sıçanda %70 hepatektomi sonrası geride kalan karaciğerde doku vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), prolifere hücre nükleer antijeni (PCNA), endostatin ve endokan düzeyleri ile serum endokan, endostatin düzeyleri 0, 1, 2, 3, 5, 7, 10, 14. günlerde değerlendirildi. Bulgular: Prolifere hücre nükleer antijeni (PCNA) ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF)' nin 3. günde zirve değere ulaştığı (PCNA- ortanca: %80, p=0,049 ve VEGF- ortanca: 3, p=0,003), VEGF'in 5. günde bazal değere indiği (p=0,126) ve PCNA'nın 10. günde bazal değere ulaştığı (ortanca: %20, p=0,005) tespit edilmiştir. Serum endostatin düzeyinin 1. günde zirve değere ulaştığı (p0,1) ve serum endokan aktivitesindeki zirve değerin 2. günde olduğu (p0,1). Sonuç: Serum endokan protein düzeyinin VEGF ve PCNA ile paralel seyretmesi ve rejenerasyonun tamamlandığı günde endokan'ın bazal değere ulaşması; endokan'ın anjiogenezde ve rejenerasyonda rol alabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between endocan and liver regeneration, angiogenesis and endostatin following 70% hepatectomy in rats. Material and Method: In this study, the tissue vascular endothelial growth factor (VEGF), proliferating cell nuclear antigen (PCNA), endostatin and endocan levels and serum endocan, endostatin levels in the liver remaining after 70% hepatectomy in 64 rats are evaluated in Day 0,1,2,3,5,7, 10 and 14. Results: It is determined that the proliferating cell nuclear antigen (PCNA) and the vascular endothelial growth factor (VEGF) peaked on day 3 (PCNA- median: 80%, p = 0.049 and VEGF- median: 3, p = 0.003) and that the VEGF decreased to the baseline on day 5 (p = 0.126) and the PCNA reached the baseline on day 10 (median: 20%, p = 0.005). It is determined that the serum endostatin level peaked on day 1 (p 0.1) and the serum endocan activity peaked on day 2 (p 0.1). Discussion: The fact that serum endocan protein level is observed to be parallel with the VEGF and the PCNA, and that endocan reaches baseline on the day when the regeneration is complete suggested that endocan may play a role in angiogenesis and regeneration.