Relationship between disease severity and microRNA-4520-3p levels related to ras homolog enriched in brain/ mammalian target of rapamycin pathway in patients with familial Mediterranean fever
Ailevi Akdeniz ateşi hastalarında hastalık şiddeti ile beyinde zenginleştirilmiş ras homolog / rapamisinin memeli hedefi yolağı ile ilişkili mikroRNA-4520-3p düzeylerinin etkisi
- Tez No: 665847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN SÖZER, PROF. DR. HAFİZE UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: FMF, miR-4520a, MEFV gene, RHEB/ mTOR pathway, FMF, miR-4520a, MEFV geni, Rheb / mTOR yolu
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Familial Mediterranean fever (FMF) is a recurring auto-inflammatory syndrome that can be transmitted genetically and categorized as an autosomal recessive disorder. Commonly, in the population of Mediterranean basins such as Jewish, Armenian, Turkish, and Arabs, as they possess the highest risk of this syndrome. FMF has recurring polyserositis, fever, and amyloidosis, which is the most severe and crucial complication associated with FMF. On a genetic basis, FMF is thought to be associated with the mutations in the Mediterranean fever (MEFV) gene that encrypts pyrin protein. miR4520a-3p regulates the inflammation process is projected to target genes involved in autophagy through the regulation of RHEB/mTOR signaling. The purpose of this study is to determine serum miR-4520a-3p expression levels, plasma RHEB, and mTOR levels in FMF patients and to determine its relationship with the pathogenesis of the disease. Venous blood samples were taken from 46 (21 male, 25 female) FMF patients and 30 (19 male, 11- female) healthy individuals, the mean age of the FMF patients and controls was 11.96 (SD: 3.48) and 11.47 (SD: 3.77) plain tubes and tubes coated inside with ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA). Total RNA isolation process was performed to define miR-4520a-3p expression; from this, cDNA was synthesized from miRNA, and RT PCR was used. Statistical analysis was performed using GraphPad Prism 8 for macOS (GraphPad Software Inc., San Diego, CA) and SPSS 22.0 for Windows (IBM SPSS, Armonk, NY). Normality was tested using the Kolmogorov-Smirnov test. The study showed CRP levels did not differ significantly between the patient and control groups. AST and ALT activities and sedimentation values were significantly higher in FMF patients compared to the control group. When the hematological parameters were compared between the groups, the hemoglobin, mean corpuscular hemoglobin concentration, platelet and monocyte were found to be significantly lower in FMF patients, while lymphocyte was significantly higher. The relative expression level of miR-4520a-3p showed a statistically significant increase of 0.65 times compared to the control group. A weak positive correlation was found between miR-4520a-3p and PLT in the FMF group. A weak positive correlation was also found between Rheb with WBC and monocyte. In the control group, weak negative correlations were found between miR-4520a-3p and sedimentation rate between RHEB and RBC and between mTOR and lymph (%). In addition, a weak positive correlation was found between mTOR and NEUT. In this study was shown that RHEB/mTOR pathway and miR-4520a expression may play a role in the pathogenesis of the disease, apart from MEFV mutations that explain genetic predisposition in FMF patients. In this context, the results of the study will contribute to a better understanding of FMF pathogenesis and reveal target molecules for new treatment strategies.
Özet (Çeviri)
Ailevi Akdeniz ateşi (FMF), genetik olarak ve otozomal resesif bozukluk olarak kategorize edilebilen, tekrarlayan bir otoinflamatuvar sendromdur. Yaygın olarak, bu sendrom için en yüksek riske sahip oldukları için Yahudi, Ermeni, Türk ve Arap gibi Akdeniz havzalarının popülasyonunda görülen FMF'de tekrarlayan poliserozit, ateş ve amiloidoz FMF ile ilişkili en ciddi ve en önemli komplikasyondurmiR4520a-3p, RHEB /mTOR sinyallemesinin düzenlenmesi yoluyla otofajide yer alan genleri hedeflemek için öngörülen inflamasyon sürecini düzenler. Bu çalışmanın amacı, FMF hastalarında serum miR-4520a-3p ekspresyon düzeylerini, plazma RHEB ve mTOR düzeylerini belirlemek ve hastalığın patogenezi ile ilişkilerini belirlemektir. 46 (21 erkek, 25 kadın) FMF hastası ve 30 (19 erkek, 11 kadın) sağlıklı bireyden periferik kan örnekleri alındı, FMF hastalarının ve kontrollerin yaş ortalaması 11,96 (SS: 3,48) ve 11,47 (SS: 3,77) ). Alınan kan örneklerine MiR-4520a-3p ifadesini tanımlamak için toplam RNA izolasyon işlemi gerçekleştirildi; bundan, cDNA, miRNA'dan sentezlendi ve RT PCR kullanıldı. Rheb ve mTOR aktiviteleri ELISA ile belirlendi.İstatistiksel analiz, macOS için GraphPad Prism 8 (GraphPad Software Inc., San Diego, CA) ve Windows için SPSS 22.0 (IBM SPSS, Armonk, NY) kullanılarak yapıldı. Normallik, Kolmogorov-Smirnov testi kullanılarak test edildi. Çalışma, FMF hastalarının CRP düzeylerinin hasta ve kontrol grupları arasında önemli ölçüde farklılık göstermediğini gösterdi. AST ve ALT aktiviteleri ve sedimantasyon değerleri FMF hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışmaya dahil edilen gruplar arasında hematolojik parametreler karşılaştırıldığında, FMF hastalarında hemoglobin, ortalama korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu, trombosit ve monosit anlamlı derecede düşük bulunurken, lenfositin miR-4520a-3p bağıl ekspresyon düzeyinin anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Kontrol grubuna kıyasla 0,65 kat istatistiksel olarak anlamlı bir artış. FMF grubunda miR-4520a-3p ile PLT arasında zayıf bir pozitif korelasyon bulundu. Rheb ile WBC ve monosit arasında zayıf bir pozitif korelasyon da bulundu. Kontrol grubunda miR-4520a-3p ile RHEB ile RBC arasında ve mTOR ile lenf arasında (%) sedimantasyon hızı arasında zayıf negatif korelasyonlar bulundu. Ek olarak, mTOR ve NEUT arasında zayıf bir pozitif korelasyon bulundu. Bu çalışmada, Rheb / mTOR yolağı ve miR-4520a ekspresyonunun, FMF hastalarında genetik yatkınlığı açıklayan MEFV mutasyonlarının yanı sıra, hastalığın patogenezinde rol oynayabileceği gösterilmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın sonuçları FMF patogenezinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak ve yeni tedavi stratejileri için hedef molekülleri ortaya çıkaracaktır.