Geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik sivil toplum kuruluşları aracılığıyla sunulan hizmetlerin sosyal hizmet açısından değerlendirilmesi
Assessment of the services provided through non-governmental organizations for Syrians under temporary protection from the perspective of social work
- Tez No: 665871
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN PASLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Geçici Koruma, Sivil Toplum Kuruluşları, Sosyal Hizmet, Suriyeliler, İnternational Migration, Temporary protection, Non-Governmental Organizations, Social Work, Syrians
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın amacı, geçici korunma altındaki Suriyelilere hizmet sunan sivil toplum kuruluşlarının (STK) çalışmalarını ve bu çalışmalarda yer alan sosyal hizmet uzmanlarının aldığı rol ve sorumlulukları sosyal hizmet bakış açısı altında değerlendirmektir. Araştırma kapsamında incelenen STK'ların sosyal hizmet bakış açısıyla uyumlu olan hak temelli çalışmalara ağırlık verdikleri saptanmıştır. Bununla birlikte STK'ların proje bazlı çalışması, hizmetlerin sürdürülebilirliğini etkilemektedir. STK'lar hem bu alanda çalışan diğer STK'lar ile hem de resmi kuruluşlarla iş birliği yapmaktadırlar. Suriyelilerin hizmetlere erişiminin sağlanmasında ve sosyal uyumlarının gerçekleştirilmesinde önemli görevler üstlenmektedirler. Türkiye'de STK'ların tanınırlığının düşük düzeyde olması ise geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik çalışan STK'ların çalışmalarını olumsuz etkilemektedir. Geçici koruma altındaki Suriyelilere hizmet sunan STK'larda çalışan sosyal hizmet uzmanları sıklıkla mikro boyutta çalışmalar gerçekleştirmektedirler. Sosyal hizmet uzmanlarının çalışmaları sırasında en fazla kullandığı yaklaşım“Güçlendirme Yaklaşımı”olarak öne çıkmıştır. Ayrıca mesleki müdahaleler sırasında en fazla savunuculuk rolünden faydalanmışlardır. Sosyal hizmet uzmanlarının bu alanda en fazla karşılaştıkları problem ise dil bariyeridir. Sonuç olarak Suriyelilere hizmet sunan STK'ların sosyal hizmet anlayışıyla yakınlaştığı ve uzaklaştığı alanlar bulunmaktadır. STK'ların hak temelli çalışmalara yönelmeleri ve sosyal uyum projeleri geliştirmeleri gibi durumlar yakınlığı sağlayan etkenlerdir. Hak temelli çalışmalarını proje bazında yürütmeleri ve sosyal uyum projelerini belli gruplar özelinde yoğunlaştırmaları gibi durumlar ise sosyal hizmet ile STK'ların anlayış olarak birbirinden uzak kaldıkları alanları tanımlamaktadır. STK'ların demokrasi kültürünü ve sosyal refahı hedef alan yapısının, sosyal hizmetin makro boyuttaki hedefleriyle örtüştüğü düşünülmektedir. Bu durum STK'ların yakın gelecekte sosyal hizmet uzmanları için ciddi bir istihdam alanı oluşturacağı beklentisini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the wrok of non-governmental organizations (NGO) providing sevices to Syrians under temporary protectinon and the roles and responsibilities taken by social workers involded in these studies from a social work perspective. As part of research, it was found that NGO's studied focus on rightsbased work that is compatible with the social work perspective. However, project-based work of NGO's affects the sustainability of services. NGO's cooperate both with other NGO's workinfg in this are and with official organizations. NGO's undertake important tasks both in providing Syrians access to services and in achieving their social cohesion. The low level of recognition of NGO's in Turkey negatively affects the work of NGO's working for Syrians under temporary protection. Social workers working in NGO's providing services to Syrians under temporary protection often perform micro-sized work. The approach that social workers use most during their work is the“Empowerment Approach”. They also enjoyed thme most advocacy roles during Professional interventions. The problem that social workers face most in this area is the language barrier. As a result, there are areas, where NGO's providing services to Syrians under temporary protection get closer and farther with the understanding of social work. Situations such as NGO's orientation to right-based studies and developing social cohesion projects are factors that provide closeness. Situations such as NGO's carrying out their right-based works on a project basis and concentrating social cohesion projects on specific groups define the areas where social work and NGO's are far from each other in terms of understanding. İt is thought that the structure of NGO's aiming at the culture of democracy and social welfare coincides with the macro scale goals of social work. This situation creates the expectation that NGO's will create a serious employment area for social workers in the near future.