Geçici koruma statüsü altındaki Suriyeli kadınların belirsizlik toleranslarının bazı demografik değişkenler açısından incelenmesi
Measuring ambiguity tolerance of Syrian women under temporary protection status in terms of some demographic variables
- Tez No: 562788
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEZEN SERPEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Belirsizlik Toleransı, Göç, Kadın, Sosyal Hizmet, Ambiguity, Ambiguity Tolerance, Migration, Social Work, Women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Geçici Koruma Statüsü Altındaki Suriyeli Kadınların Belirsizlik Toleranslarının Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi 2011 yılından itibaren savaştan ve savaşın yaratmış olduğu baskı ve zulümden kaçarak Türkiye'ye düzensiz olarak göç eden ve geçici koruma statüsü verilen Suriyeli göçmenlerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Hassas ve incinebilir grupta olan kadınlar hem göç sürecinde hem de göç sonrası sığınılan yerde çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Eğitim, dil, barınma ve sosyo-psikolojik sorunların yanı sıra yerli hakla uyum sorunu, kültürel olarak farklı bir ortama adaptasyon süreci, çocuklarının geleceklerine yönelik belirsizlik, bundan sonraki hayatlarını nasıl devam ettireceklerine yönelik yüksek kaygı kadınların baş etmek zorunda kaldıkları başlıca sorunlarını oluşturmaktadır. Kadınların karşılaştıkları bu sorunlar ve sahip oldukları demografik özellikler belirsizlik tolerans düzeylerini belirlemektedir. Belirsizlik düzeylerinin belirlenmesi, dezavantajlı ve incinebilir grupların güçlendirilmesini içinde barındıran sosyal hizmet disiplinin koruyucu, önleyici, geliştirici ve iyileştirici fonksiyonları yoluyla geçici koruma statüsü altındaki Suriyeli kadınlara yönelik sosyal ve psikolojik destek sağlamak ve Suriyeli kadınları sosyal, psikolojik ve duygusal açılardan güçlendirmek için önemlidir. Bu nedenle bu tez çalışmasının konusunu“Geçici Koruma Statüsü Altındaki Suriyeli Kadınların Belirsizlik Toleranslarının Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi”oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın kapsamını Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize göç eden Suriyeli kadınlar, Suriyeli kadınların demografik özellikleri, onlara sunulan yasal haklar ve çeşitli kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla sağlanan kaynak ve fırsatlara ulaşma düzeyleri, sığınma sürecinin yol açtığı belirsizlikler ve bu belirsizlikleri tanımlayıcı ve çözümleyici sosyal hizmet müdahaleleri şekillendirmektedir. Bu tez çalışmasında; kartopu örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olan 217 tane geçici koruma statüsü altındaki Suriyeli kadına, sosyo-demografik bilgi formu ve belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği uygulanmıştır. Ardından elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda belirsizliğin giderilmesinde etkili olacağı düşünülen sosyal hizmet müdahale ve uygulama araçları önerilmiştir. Analizler sonucunda, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği toplam puanlarına bakıldığında, geçici koruma statüsü altındaki Suriyeli kadınların eğitim, medeni durum, çalışma durumu ve şehirde yaşayan akrabaların varlığı değişkenlerine ilişkin ortalamaların anlamlı şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizi sonucunda ise çalışma durumu, barınma durumu ve şehirde yaşayan akrabaların varlığı arasında pozitif yönlü fakat düşük düzeyde korelasyon olduğu; yaş, eğitim durumu, medeni durum, yakın kaybı ve yardım alma arasında ise ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Measuring Ambiguity Tolerance of Syrian Women under Temporary Protection Status in terms of Some Demographic Variables Women have constituted the majority of Syrian immigrants that fled from the war itself and oppression and cruelty created by war since 2011 and gained temporary protection status after irregular migration to Turkey. These women, as a part of vulnerable group, face various problems both during the migration period and in the country of asylum after migration. In addition to education, language, shelter and socio-psychological problems; the problem of adaptation to native population, adaptation to a culturally different environment, the ambiguity about the future of their children and the high anxiety level about how they will continue their lives are the main problems they have to cope. These problems and demographic characteristics of women indicate their intolerance of uncertainty. Determining ambiguity tolerance is essential in order to empower Syrian women in terms of social, psychological and emotional aspects and to provide social and psychological support through the protective, preventive, enhancing and healing functions of social work discipline, which includes the empowerment of disadvantaged and vulnerable groups. Therefore, the subject of this thesis is measuring intolerance of uncertainty of Syrian Women under Temporary Protection Status through some Demographic Variables. In this context, the scope of the study include the Syrian women who migrated to Turkey due to the civil war in Syria, the demographic characteristics of the Syrian women, the legal rights provided to them, the level of their access to resources and opportunities provided by various public institutions and non-governmental organizations, the ambiguities of the asylum process and social work interventions in identifying and analysing these ambiguities. In this thesis; the socio-demographic information form and the intolerance of uncertainty scale were applied to 217 Syrian women who had temporary protection status on the computer by snowball sampling method. The data obtained were then analysed via SPSS software. In line with the obtained results, social service intervention and practice tools which are thought to be effective in eliminating the ambiguity are proposed. After analysis, when the total scores of the Intolerance to Intolerance Scale were examined, it was determined that the averages of the variables of the education, marital status, working status and presence of relatives living in the city differed significantly. After multiple regression analysis, there is a positive but low correlation between working status, housing status and the presence of relatives living in the city; age, educational status, marital status, close loss and there was no relationship between getting help.