Comparing the effectiveness of manual neural mobilization and conventional physiotherapy and rehabilitation among patient with carpal tunnel syndrome
Karpal tünel sendromu olan hastalarda; manuel nöral mobilizasyon ve konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkinliğinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 666028
  2. Yazar: ŞEYDA AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: manuel nöral mobilizasyon, konvensiyonel fizyoterapi, karpal tünel sendromu, manual neural mobilization, conventional physiotherapy, carpal tunnel syndrome
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı karpal tünel sendromu olan hastalarda manuel nöral mobilizasyon ve konvensiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyonun etkinliğini karşılaştırmaktır. Bu çalışma 7 Ocak- 1 Haziran 2019 tarihleri arasında Kocaeli'nde yapılmıştır. Bu çalışmaya 30 ile 60 yaşları arasında karpal tünel sendromu olan 22 gönüllü kadın katılmıştır. Hastalar rastgele olacak şekilde iki gruba ayrılmışlardır. Birinci grup (n=11; 50,45 ± 5.83 years) manuel nöral mobilizasyon ile ev egzersizi, ikinci grup ise (n=11; 49,81 ± 8,75) konvensiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon ve ev egzersizi haftada beş gün ve üç hafta boyunca almışlardır. Hastalar tedavi öncesi ve üç haftalık tedavi sonrası değerlendirilmişlerdir. Araştırmacı tarafından hastaların ağrı durumları Vizüel Analog Skala (VAS) ile, el kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ve parmak kavrama kuvveti ise pinçmetre ile değerlendirildi. Ayrıca, semptom şiddetini değerlendirmek ve fonksiyonel durumun belirlenmesinde Boston Karpal Tünel Sendromu anketi kullanılmıştır. Ek olarak, karpal tünel sendromu olan hastalarda Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi anketi kullanılmıştır. Tedavi sonucunda ağrıyı azaltma, el kavrama kuvvetini arttırma, semptomların hafifletilmesi, fonksiyonel aktivite ve yaşam kalitesini iyileştirmede her iki tedavinin de etkili olduğu bulunmuştur. Bizim sonuçlarımıza göre, bazı parametreler dışında iki tedavi arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunmamıştır. Konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavisi alan hastalar manuel nöral mobilizayon tedavisi alan hastalara göre sol el kavrama kuvveti açısından istatistiksel olarak daha anlamlı iyileşme göstermiştir. Ek olarak, manuel nöral mobilizasyon konvensiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyonla karşılaştırıldığında fonksiyonel aktiviteyi daha fazla arttırmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmaya göre manuel nöral mobilizasyon ve konvansiyonel fizyoterapi ve rehabilitasyon düşük ve orta düzeydeki karpal tünel sendromu olan hastaları tedavi ederken etkin olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the effectiveness of manual neural mobilization and conventional physiotherapy and rehabilitation among patient with CTS. The study was performed between January 7th and June 1st of 2019 in Kocaeli. The study included 22 volunteer women with carpal tunnel syndrome aged between 30 to 60 years. The Group 1 (n=11; 50,45 ± 5.83 years) received manual neural mobilization and home exercises 5 times a week for three weeks. The Group 2 (n=11; 49,81 ± 8,75) received conventional physiotherapy and rehabilitation and home exercises 5 times a week for three weeks. All patients were evaluated before the intervention and after three weeks of treatment. The pain status of patients was evaluated by Visual Analog Scale (VAS) and also handgrip with Jamar hand dynamometer and pinch strength with Jamar hydrolic pinch gauge was assessed by the investigator. Besides, Boston Carpal Tunnel Syndrome Questionnaire was used to assess symptom severity and functional status. Furthermore, World Health Organization Quality of Life Questionnaire was used to assess quality of life patient with CTS. The main outcome of this study is that both treatment options are effective in reducing pain, increasing hand grip strength, alleviating symptoms, improving functional activities and also quality of life. According to our results, there was no statistically meaningful difference between these two treatment options except some parameters. In terms of left hand grip strength patients who treated with conventional physiotherapy and rehabilitation had statistically shown more improvement than patients who treated with manual neural mobilization. In addition, manual neural mobilization improved functional activity compared to conventional physiotherapy and rehabilitation. In conclusion, the present study revealed that manual neural mobilization and conventional physiotherapy and rehabilitation were effective in treating mild to moderate level of patients with CTS.