Plasenta akreta spektrumu olgularının maternal ve neonatal sonuçlarının retrospektif analizi: Antenatal risk faktörlerinin etkisinin ve yönetim yaklaşımlarının araştırılması
Retrospective analysis of maternal and neonatal outcomes in cases of placenta accreta spectrum: Investigating the impact of antenatal risk factors and management approaches
- Tez No: 998556
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi işlemler, gebelik komplikasyonları, plasenta akreta, uterus kanamaları, Operative Surgical Procedures, Placenta Accreta, Pregnancy Complications, Uterine Hemorrhage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı plasenta akreta spektrumu (PAS)'nun erken tanı ve tedavi yaklaşımlarını değerlendirmek ve uygulanan tedavi modalitelerinin maternal ve neonatal sonuçlar üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya, 1 Ocak 2014-25 Mart 2024 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında PAS tanısı konulan ve tedavisi gerçekleştirilen 210 hasta dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve demografik özellikleri, cerrahi yöntemler, maternal ve neonatal sonuçlar retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %66.67'sine elektif, %33.33'üne acil cerrahi uygulanmıştır. Uterus koruyucu cerrahi yapılan hastalarda akreta ve inkreta oranları daha yüksekken, histerektomi yapılanlarda perkreta oranı anlamlı şekilde fazladır. Elektif doğum yapanların yenidoğan kilosu, 1. ve 5. dakika APGAR skorları anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (P<0.001). Acil doğum yapanlarda gebelik yaşı daha düşük, intraoperatif kan kaybı ve neonatal komplikasyon oranları ise anlamlı derecede yüksektir. Ayrıca acil doğum grubunda üreter hasarı daha sık görülürken, elektif grupta mesane yaralanmaları daha fazladır (P=0.024). Cerrahi yönetime göre histerektomi ve koruyucu cerrahi uygulanan hastaların preoperatif ve postoperatif hemoglobin ve hemotokrit değerleri benzer saptandı (sırasıyla p=0.397. p=0.406). Preoperatif ve postoperatif hemoglobin ile hematokrit değerlerinde cerrahi yönetimlere göre belirgin bir fark tespit edilmedi. Plasentanın anterior yerleşimi, komplet invazyon ile ilişkili bulundu (P<0.001). Sonuç: Bu PAS ile komplike gebeliklerde acil şartlarda gerçekleştirilen doğumların planlı doğumlara göre daha yüksek komplikasyon riski taşıdığı gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak PAS yönetiminde erken tanı ve doğum planlamasının kritik öneme sahip olduğu söylenebilir. Maternal ve neonatal sonuçları iyileştirmek için plasenta invazyon tipine uygun cerrahi yaklaşımlar geliştirilmesi ve bireyselleştirilmiş bir yönetim planı uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate early diagnostic and treatment approaches for placenta accreta spectrum (PAS) and to investigate the effects of the applied treatment modalities on maternal and neonatal outcomes. Materials and Methods: This study included 210 patients diagnosed with PAS and treated at the Department of Obstetrics and Gynecology, İnönü University Faculty of Medicine, between January 1, 2014, and March 25, 2024. The clinical and demographic characteristics of the patients, surgical methods, and maternal and neonatal outcomes were retrospectively analyzed. Results: Elective surgery was performed in 66.67% of the patients, while 33.33% underwent emergency surgery. Higher rates of accreta and increta were observed in patients who underwent uterus-preserving surgery, whereas percreta was significantly more common in patients who underwent hysterectomy. Neonatal weight, as well as 1- and 5-minute APGAR scores, were significantly higher in the elective delivery group (P<0.001). Conversely, the emergency delivery group exhibited lower gestational ages, higher intraoperative blood loss, and increased neonatal complication rates. Ureteral injuries were more frequently observed in the emergency delivery group, while bladder injuries were more common in the elective delivery group (P=0.024). Pre- and postoperative hemoglobin and hematocrit levels were similar between the hysterectomy and uterus-preserving surgery groups (P=0.397 and P=0.406, respectively). No significant differences were observed between the two surgical methods in terms of intraoperative blood loss or complication rates. The anterior placental location was significantly associated with complete invasion (P<0.001). Conclusion: Deliveries performed under emergency conditions in pregnancies complicated by PAS were associated with higher risks of complications compared to planned deliveries. Based on the findings of this study, early diagnosis and meticulous delivery planning are essential for the effective management of PAS. Developing appropriate surgical strategies tailored to the type of placental invasion, alongside the adoption of individualized treatment plans, is critical for improving maternal and neonatal outcomes.