Epilepsi hastalarının öfke düzeyleri ve nöropsikolojik profillerinin incelenmesi
Investigation of Anger Levels and Neuropsychological Profile in Epileptic Patients
  1. Tez No: 666539
  2. Yazar: ESRA NAZLI SAKALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ OSMAN ERDİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: epilepsi, antiepileptik ilaçlar, dikkat, bellek, yürütücü işlevler, öfke duygusu, epilepsy, antiepileptic drugs, attention, memory, executive functions, anger
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Epilepsi, her yaşta görülebilen ve dikkatle takip ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Epileptik nöbetler beyinde bir takım değişiklikler meydana getirmekte bu değişikliklerin bir kısmı dikkat, bellek, öğrenme, mental esneklik gibi işlevleri içeren nöropsikolojik fonksiyonlarda ve duygu durumunda meydana gelmektedir. Bu araştırmada, epilepsinin ve antiepileptik ilaç kullanımının nöropsikolojik işlevler ve öfke duygusu üzerine etkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya ESOGÜ Hastanesi Nöroloji polikliniğine başvurmuş 42 epilepsi hastası ve 34 sağlıklı gönüllü kişi alınmıştır. Araştırmada her iki grup için sosyodemografik veri formu, Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeği (SÖÖTÖ), nöropsikolojik değerlendirmeler için Sayı Dizisi Öğrenme Testi, Stroop Test TBAG Formu ve Wisconsin Kart Eşleme Testi(WKET) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; epilepsi hastalarının öfke düzeyinin sağlıklı gönüllülere göre yüksek olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak; hasta grubunun öğrenme, bellek, dikkat ve yürütücü işlevlerinde epilepsi hastası olmayan gruba göre daha fazla bozulma olduğu görülmüştür. Araştırmada incelenen bir diğer faktör, antiepileptik ilaç kullanımıdır. Çalışmada, istatistiksel analizi yapılan ilaçlar levetiresetam, sodyum valproat ve karbamazepin olmuştur. Sodyum valproat ilacının karmaşık dikkat becerisinde daha fazla bozulmaya neden olduğu görülmüştür. Karbamazepin ilacının ise hastanın öğrenme, işitsel bellek, dikkat ve yürütücü işlevler becerisinde daha az bozulmaya yol açtığı saptanmıştır. Yaptığımız araştırmada, levetiresetam kullanımının hastaların öfke duygusu, öğrenme, bellek, dikkat ve yürütücü işlevleri üzerinde etkisine rastlanmamıştır. Sonuç olarak; antiepileptik ilaçların hastaların nöropsikolojik fonksiyonlarını ve duygudurumunu nasıl etkilediğinin bilinmesi hangi antiepileptik ilacın kullanılacağını seçmede yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a disease that can be seen at any age and should be followed and treated carefully. Epileptic seizures cause some changes in the brain, and some of these changes occur in neuropsychological function such as attention, memory, learning, mental flexibility and mood. This study aims to investigate the effects of epilepsy and antiepileptic drug use on neuropsychological functions and anger. The study includes 42 epilepsy patients who applied to ESOGÜ Hospital Neurology outpatient clinic and 34 healthy volunteers. Sociodemographic data form, for neuropsychological assessments Serial Digit Learning Test, The State-Trait Anger and Anger Expression Scales, Stroop Test TBAG Form and Wisconsin Card Sorting Test (WCST) have been applied to both groups in the study. As a result of the research it has been found that epilepsy patients have higher anger level than healthy volunteers. In addition, it was observed that the patient group had greater impairment in learning, memory, attention and executive functions than the group without epilepsy. Another factor examined in the research is the use of antiepileptic drugs. The drugs analyzed statistically in the study were levetiracetam, sodium valproate and carbamazepine. Sodium valproate medication has been shown to further impair complex attention skills. It was found that the carbamazepine drug caused less impairment in the patient's learning, auditory memory, attention and executive functions. In our study, we found no effect of levetiracetam use on patients' emotion of anger, learning, memory, attention and executive functions. As a result, being aware of how antiepileptic drugs affect the neuropsychological functions and mood of patients will help in choosing which antiepileptic drug to use.