Uluslararası işgücü göçünün işgücü piyasası üzerindeki etkileri
The effects of international labor migration on the labor market
  1. Tez No: 666605
  2. Yazar: GİZEM CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN KALAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası Göç, Uluslararası İşgücü Göçü, İşgücü Piyasası, Migration, International Migration, International Labor Migration, Labour Market
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küreselleşme sürecinin de etkisiyle artan uluslararası göç hareketleri, bireyler ve toplumlar için çeşitli türlerde, farklı sebepler ve sonuçlarla gerçekleşmektedir. Uluslararası göç hareketlerinin çoğunlukla ekonomik gerekçelerle yapılıyor olması uluslararası işgücü göçlerinin önemini artırmaktadır. Son yıllarda birçok faktöre bağlı olarak yoğunluk kazanan uluslararası işgücü göçleri göçe taraf olan ülkeler açısından ekonomik, sosyal ve siyasal etkilere yol açabilmektedir. Bireylerin kendi ülkelerinde çalışma fırsatı bulamaması veya kötü çalışma şartları altında istihdam edilmesi nedeniyle çalışmak için başka ülkelere taşınması uluslararası işgücü göçünü ortaya çıkarmaktadır. İşgücü göçü, kaynak ve hedef ülke ekonomileri üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler meydana getirebilmektedir. Uluslararası göçler sonucunda kaynak ülkede nüfusun azalmasıyla birlikte işsizlik azalırken, ücret seviyeleri artabilmektedir. Ayrıca işçi dövizleri sayesinde ülkeye döviz girişi sağlanabilmektedir. Hedef ülkede ise artan nüfusla birlikte ekonomik büyüme ivme kazanırken, işgücü açığının kapanmasıyla birlikte ücret düzeyleri düşebilmektedir. Diğer yandan bu ülkelerde nüfusun artması gecekondulaşmanın ortaya çıkmasına ve kültürel uyum sorununun yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu çalışma, uluslararası göç olgusunu tanımlamakta, uluslararası işgücü göçü ile ilgili küresel düzenlemeleri ve politikaları ele almaktadır. Ayrıca uluslararası işgücü göçlerinin işgücü piyasaları, genel ekonomi ve Türkiye açısından etkileri, literatürde yer alan çalışmalar ve veriler ışığında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing international migration movements with the effect of globalization progress have been taking place in different types, reasons and results for individuals and societies. . The fact that most of the international migrations are done for economic reasons, rises the importance of international labor migrations. In recent years, international labor migration which has gained intensity depending on many factors results in economic, social and political effects on the countries that are a side of international labor migrations. Because individuals aren't able to find the opportunity to work in their countries or being employed under bad working conditions, result in international labor migration. Labor migration can cause positive and negative effects on both main and target countries economies. As a result of international migrations, while unemployment rate decreases with a decline in population, wage levels can increase in the source country. Besides, foreign currency inflow to the country can be achieved thanks to the remittances. While the economic growth increases with growing population in source country, wage levels can drop with the decrasing need for labor. On the other hand, growing population in these countries can cause squattering and cultural compliance problem. This study both defines the meaning of international migration concept and reviews the global regulations and politics of international labor migration. In addition, labor markets of international labor migrations are investigated in terms of the effects on general economy and Turkey in consideration of the studies and data in literature.