Türk kamu görevlilerinde kamu hizmeti güdülemesi
Public service motivation of Turkish public servants
  1. Tez No: 666697
  2. Yazar: MUHAMMED ZAHİD ÇIĞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti Güdülemesi, Kamu Yönetimi Etiği, Özgecilik, Vatanperverlik, Kamu Personeli, Türk Kamu Yönetimi, Public Service Motivation, Public Administration Ethics, Altruism, Patriotism, Public Personnel, Turkish Public Administration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışmada, kamu hizmeti güdülemesinin (KHG) Türk kamu görevlileri için ne anlam ifade ettiği ve KHG düzeylerinin kamu kurumları arasında nasıl değişkenlik gösterdiği keşfedici sıralı karma tasarım (NİTnic) ile araştırılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kütahya İtfaiyesinden kamu görevlileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler; KHG'nin merhamet, kamusal değerlere bağlılık ve fedakârlığın yanı sıra devlete bağlılık boyutunun da bulunduğunu göstermiştir. Türk kamu görevlileri için dört boyut ve 15 maddeden oluşan bir KHG ölçeği uyarlanmıştır. Türk kamu görevlilerinin KHG düzeylerinin yüksek olduğu ve kamu kurumları arasında KHG alt ölçek ortalamaları bakımından anlamlı farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın iki uygulama önerisi bulunmaktadır: (1) KHG yaklaşan kamusal insan kaynakları reformunda göz ardı edilmemesi gereken önemli bir güdüleme türüdür. (2) Reformcular örgütsel bağlama duyarlı bir isteklendirme sistemi tasarlamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the meaning of public service motivation (PSM) for Turkish public servants and how variations exists between public organizations' average PSM levels were examined using sequential exploratory design (QUALquan). Semi-structured interviews conducted with public servants from the Ministry of Treasury and Finance, Ministry of National Education, Social Security Institution, Ministry of Health, General Directorate of Security, and Kütahya Fire Department demonstrate that PSM consists of composure, commitment to public values, self-sacrifice as well as loyalty to nation-state dimensions. A PSM scale consisting of 15 items based on four dimensions was adapted for Turkish public servants. It has been found that Turkish public servants possess high levels of PSM and there are significant differences between public organizations on PSM subscale scores. The study has two implications for practice: (1) PSM is an important motivation content that should not be ignored by forthcoming public human resource reform efforts. (2) Reformers should consider an organizational context-sensitive incentive system.