Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bağcılar Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı gebelerde güvenli annelik bilgi düzeyi
Knowledge level of safe motherhood in pregnant women registered to Health Sciences University Haseki Training and Research Hospital Bağcılar Education Family Health Center
- Tez No: 667020
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Güvenli annelik, bilgi düzeyi, gebe, ilişkili faktörler, Safe motherhood, knowledge level, pregnant, related factors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Güvenli annelik gebelik öncesinde, gebelikte, doğum ve sonrasında anne ve bebeğinin sağlıklı bir süreç geçirmesi için gerekli bakım ve hizmeti sağlar, anne adayı ve ona bakım verenleri doğru şekilde bilgilendirmeyi hedefler. Gebelik süreci boyunca gebenin düzenli takip edildiği birinci basamak sağlık kuruluşunda sağlanan hizmet ve danışmanlık güvenli annelik programının ilk basamağıdır. Çalışmamızın amacı gebelerin güvenli annelik konusundaki bilgi düzeylerini, etkileyen faktörleri saptamak ve gebelerde bu konuda farkındalık oluşturabilmektir. Gereç ve Yöntem: 01.11.2020 – 01.02.2021 tarihleri arasında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bağcılar Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 84 gebeden çalışmaya katılmayı kabul eden 81 gebeye aile sağlığı birimlerinde görevli asistan doktorlar tarafından yüz yüze veya bir kısmına Covid-19 pandemisi nedeniyle telefonla görüşülerek araştırmacı tarafından hazırlanan anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 81 gebenin yaş ortalamasının 28,6 olduğu, %56,8'inin eğitim süresinin 8 yıldan az olduğu, %28,4'ünün çalışmakta olduğu, %80,2'sinin hane aylık gelirinin 6.000 altında olduğu, %77,78'inin sosyal güvencesinin bulunduğu saptanmış; ortalama evlilik yaşının 23,07, ilk gebelik yaşı ortancasının 23, gebelik haftası ortancasının 27 hafta, gebelik sayısı ortancasının 2 olduğu anlaşılmıştır. Gebelerin 32 sorudan oluşan ankete verdiği toplam doğru cevap ortancası 19 ve toplam doğru yanıtlama oranı %60 olmuştur. Gebelerin toplam bilgi düzeyi ortalamaları eğitim düzeyi, çalışma durumu, hane aylık gelir düzeyi ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Gebelerin toplam bilgi düzeyinin ve anketimizi oluşturan 4 ayrı bölümdeki bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı görülmüştür. Gebelerin aldığı eğitim süresinin uzaması, bir işte çalışıyor olması ve gelir düzeyinin yükselmesiyle birlikte toplam bilgi düzeyinin de arttığı saptanmıştır. Bu durum gebelerin eğitim ve imkanlarının artmasıyla bilinçlenme isteklerinin de arttığını ve doğru bilgiye ulaşmalarının kolaylaştığını düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Safe motherhood provides the necessary care and service to enable the mother and the baby to have a healthy process prior to pregnancy, during pregnancy, during birth and after birth. Safe motherhood also aims to inform the expectant mother and those who take care of her accurately. The step on which the pregnant is monitored regularly during pregnancy, the service provided at the medical institution and consultancy are the first steps of safe motherhood program. The aims of our study are to determine the factors affecting the knowledge level of the pregnant on safe motherhood and to create awareness on this issue. Material and Methods: Between 01 November 2020 and 01 February 2021 a questionnaire was conducted on 81 out of 84 pregnants who were registered to Haseki Training and Research Hospital, Bağcılar Family Health Center and who accepted to take part in the study. The questionnaire prepared by the researcher was conducted to the pregnants by assistant doctors from the family health units either face to face or via talking on phones due to Covid-19 pandemic. Results: It was found that the average age of the 81 pregnants was 28,6, the period of the education of the 56% was less than 8 years, 28,4% was working, monthly income of each family of 80,2% was less than 6000 TL, 77,78% had health insurance. It was also understood that the average marriage age was 23,07, the first pregnancy age median was 23, gestational week median was 27 weeks, gestational number median was 2. The total correct answer median of the pregnants taking part in the questionnaire consisting of 32 questions was 19 and the total correct answer rate was 60%. The average knowledge of the pregnants was correlated statistically meaningful with education level, employment status and monthly income level. Conclusion: It was understood that the total knowledge of the pregnants and their knowledge level on the four different parts forming the questionnaire were insufficient. It was determined that as the duration of the education prolongs, the pregnants work and the level income grows, the total knowledge increases. This issue makes us think that as the education and opportunities increase, the desire for awareness increases and it becomes easier for them to reach accurate knowledge.