Post 9/11: Anti-Islam discourse on terrorism and its implications on counter-terrorism, human rights and national security in the Netherlands
11 Eylül saldırıları sonrası terörizm üzerinden İslam karşıtı söylemlerin, terör karşıtı politakaların, Hollanda'da insan hakları ve milli güvenlik alanındaki etkileri
  1. Tez No: 667035
  2. Yazar: REYHAN BULCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Terörle Mücadele, İnsan Hakları, Hollanda, Ulusal Güvenlik, Terrorism, Counter-Terrorism, Human Rights, The Netherlands, National Security
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
11 Eylül saldırılarının ardından birçok Avrupa hükümeti, terörizm konusunda devlet merkezli bir söylem tarafından dikte edilmiştir. Bunu yaparken, devletin bekası için sivil özgürlükler ikinci plana atılmıştır. Özellikle, Avrupalı Müslümanlar, çoğunlukla teröre karşı savaş kisvesi altında baskıcı ve ayrımcı devlet uygulamalarına maruz kaldıkları için bu politikaların doğrudan kurbanı olmuşlardır. Bununla birlikte, radikal düşünceye daha yatkın hale gelmeleri ve böylece intikam almak için terörist faaliyetlere katılmaya daha istekli olmaları nedeniyle, ulusal güvenliği daha fazla tehlikeye atmış olur. Sonuç olarak, uzun vadede bu, terörizm tehdidini daha da artırabilir ve dolayısıyla devletin hayatta kalması için daha büyük bir tehdit oluşturabilir. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı, devlet merkezli söylemden kurtulmak, terörizme karşı devlet politikaları, insan güvenliği ve devlet bekası üzerindeki tüm sonuçlarıyla yaklaşılan bir insan hakları çerçevesine doğru ilerlemektir. Bu çalışma, özellikle Hollanda bağlamında, terörle mücadele tedbirleri ile insan hakları ihlalleri arasındaki bağlantıya odaklanmaktadır. Daha doğrusu, bu araştırmada Hollanda'nın terörle mücadele politikalarının, sivil özgürlüklerin ne ölçüde ihlal edildiği incelenmiş ve Hollanda'nın sosyal bütünlüğü ve ulusal güvenliği üzerindeki uzun vadeli etkilere işaret edilmiştir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bir vaka çalışmasına dayanmaktadır. Bunu yaparken açık sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış sözlü mülakat aracılığıyla on iki kişiyle görüşülmüştür. Sonuçlar, terörle mücadele önlemlerinin belirli grupların insan haklarıyla ters düştüğünü kanıtlanmıştır. Özellikle, terörizm etrafındaki siyasi tartışmalar İslam karşıtı bir siyasi söylem tarafından dikte edildiğinden beri, Hollanda'da yaşayan Müslüman topluluklar bu politikaların doğrudan kurbanı olmuştur. Bu, genel olarak terörizm söyleminin sıklıkla İslam'la özdeşleştirilmesinden ve İslam'ın Hollanda toplumu için bir tehlike olarak gösterilmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda, İslam'ın güvenlik konusu haline getirilmesi, yanlış güvenlik anlatımına, İslamlaşmanın durdurulması için radikal önerilere ve baskıcı politikaların başlatılmasına neden olmuştur. Hollanda ana akım medyası, İslam hakkında radikal fikirlerin propagandasını yapmak isteyenlerin kürsüye çıkmasında ve İslam karşıtı duyarlılığı daha da güçlendirmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle aşırı sağcı gruplar, halk desteğini kazanmak için İslam karşıtı duyguları kullanmaktadırlar. Terörizm İslami bir sorun olarak görüldüğü için diğer radikalleşme biçimleri göz ardı edilmektedir. Böylelikle hükümet kendi grubu içinde radikalleşmenin temelini oluşturmaktadır. Sonuç olarak, bu, toplumun birlikteliğini bozan Müslüman ve gayrimüslim gruplar arasında ikiye bölünmeye ve her iki tarafta da radikalleşmeye yol açmıştır. Sonuç olarak, terörizmin kendi kendini beslediği bir kısır döngü ile sonuçlanmış ve bununla birlikte ulusal güvenliği daha da tehlikeye atmıştır.
Özet (Çeviri)
In the aftermath of 9/11 attacks many European governments have been dictated by a state-centric discourse on terrorism in which human rights have taken a backseat to state security. In doing so, civil liberties have been trade-off for the stake of state survival. In particular, European Muslims have fallen victim for these policies as they have been subject to repressive state practices, which are most often justified under the guise of war on terror. However, this sort of radical approaches usually hit hard back since the victim become more prone to take up radical thought, and thus become more willing to engage in terrorist activities, with the aim to take revenge. Consequently, on the long run this may aggregate the threat of terrorism even further, and thus may pose a greater threat to the survival of the state. Hence, the purpose of this study is to break free from a state- centric discourse on terrorism and move towards a human right framework in which terrorism and its responses are approached with all its consequences on state behavior, human security and state survival. This study focuses on the link between counter-terrorism measures and human rights violations, with a particular focus on the Dutch context. To be more precise, it examined to what extent the Dutch anti-terror policies infringes on civil liberties and points out the long-term effects on the social cohesion and the national security of the Netherlands. The study is based on a case-study in which qualitative research methods are used. In doing so, twelve peoples were interviewed by means of semi-structured questionnaire. The results have evidentiary shown that the Dutch counter-terrorism measures are at odd with the human rights of certain groups. In particular, the Dutch Muslim community seems to be hit the most ever since the political debates around terrorism are dictated by an anti-Islamic political discourse. In this way, terrorism have been equated with the Islam, and portrayed as a danger to the Dutch society. The securitization of the Islam has led to false security narratives, and paved way for extreme proposals to stop Islamification. Consequently, this opened door for the introduction of harsh measures. The Dutch media seems to play a prominent role in reinforcing the anti-Islam sentiment since it provides podium for extreme thoughts about the Islam. Especially, the right-wing extremist groups have exploited the anti-Islam sentiment to gain popular support. Although, since terrorism is seen as an Islamic problem other forms of radicalization have been overlooked. In this way, the government have provided the base for radicalization within own group. Consequently, this have led to a dichotomy between Muslim and non-Muslim groups, which have crashed the togetherness of the society and led to radicalization on both sides. This have resulted in a vicious circle in which terrorism has feed itself, and with that endangered the national security even further.