Türk hukukunda kişilik hakkının korunması
Protection of personal rights in Turkish law
- Tez No: 667079
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: kişilik, şeref, onur, hakkın korunması, manevi tazminat, maddi tazminat, personality, honor, pride, protection of right, compensation, financial compensation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kişi, belirli hakları ve borçları olabilen varlıkları tanımlamakta kullanılan bir terimdir ve hukuk bağlamında kişiler gerçek ve tüzel kişiler olmak üzere ikiye ayrılır. Kişilik kavramı da kişinin maddi ve manevi varlıklarının, hak ve fiil ehliyetlerinin ve kişisel durumlarının bütünüdür. Bu tanımlamalara karşın kanunlarımızda, öğretide ve Yargıtay kararlarında üzerinde uzlaşılmış bir kişilik hakkı tanımı yoktur. Bunun nedeni dünyadaki değişim hızının çok fazla olması ve bu değişimden dolayı çok sık aralıklarla yeni kişilik hakkı türemesidir. Gelişen teknoloji ve sosyal medya araçlarının hayatımıza girmesiyle birlikte kişilik hakkı kavramının tanımı ve kapsamı yeniden ele alınmaya başlanmıştır. Kişilik hakkının korunması ve kanun koyucu tarafından getirilmiş olan düzenlemeler kapsamlı şekilde ele alınmış ve detaylıca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A person is a term used to describe assets that may have certain rights and obligations, and in the legal context, persons are divided into two as real persons and legal persons The concept of personality is the totality of a person's material and spiritual assets, rights and acts abilities and personal situations. Despite these definitions, there isn't agreed definition of personality rights in our laws, doctrine and Supreme Court decisions. The reason for this is that the rate of change in the world is too high. Because of this change, new personality rights emerge very frequently. With the introduction of developing technology and social media tools into our lives, the definition and scope of the concept of personality right has begun to be reconsidered. The protection of personal rights and the regulations introduced by the lawmaker have been comprehensively discussed and put forward to the finest detail.